Nyolc év börtönt kapott egy volt ENSZ-tisztviselő

Vágólapra másolva!
Korrupció miatt kapott nyolc év egy hónap letöltendő börtönt egy indiai származású volt ENSZ-tisztségviselő, mert jogosulatlan előnyökhöz jutatta egyik barátját. A korábban beszerzési ügyekért felelős volt osztályvezetőt a New York-i bíróság - büntetésén felül - pénzbírság megfizetésére is kötelezte. Az ügyben érintett másik üzletember is beismerő vallomást tett a tárgyalás során.
Vágólapra másolva!

Nyolc év és egy hónapi börtönbüntetésre ítélték az ENSZ egyik volt vezető beosztású tisztségviselőjét kenőpénzek elfogadása és csalás miatt. Az illetékes New York-i bíróság helyi idő szerint kedden hirdetett ítéletet a beszerzési ügyekért felelős volt osztályvezető ügyében, akit már júniusban bűnösnek találtak abban, hogy 100 millió dollár (16 milliárd forint) értékű megrendelésekhez segítette hozzá egyik barátját.

Az 57 éves, indiai születésű Szandzsaja Bahelt eleinte kisebb figyelmességekkel - laptoppal, első osztályra szóló repülőjegyekkel - jutalmazta Miamiban élő, ugyancsak indiai születésű üzletember barátját. Később azonban óriási engedménnyel adott bérbe neki Manhattan belvárosában, az ENSZ-székház közelében két luxuslakást, amelyet azután mélyen a piaci ár alatt meg is vásárolhatott. Az üzletember beismerő vallomást tett a tárgyalás során, jelenleg ítéletre vár.

A volt tisztségviselőt a bíróság további 103 500 dollár (17,2 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte. Bahel 1999 és 2003 között állt a békefenntartó erők árubeszerzési osztályának élén. Korrupciós ügye nyomán a libériai, kongói és koszovói békefenntartó ENSZ-missziókra is árnyék vetült, mert egy belső vizsgálat kiderítette, hogy a szerződést elnyerő cégek az alkalmazottak fizetését lefaragva saját zsebüket tömték.