Kivonulnak a sértett macedónok a NATO-csúcsról

Vágólapra másolva!
Hátat fordít a bukaresti NATO-értekezletnek Macedónia küldöttsége, mert az országot nem hívták meg a katonai szervezetbe. A NATO tétovázása mögött Görögország tiltakozása áll.
Vágólapra másolva!

A macedón küldöttség kivonul a NATO bukaresti csúcstalálkozójáról, tiltakozásul amiatt, hogy nem kapott meghívást az észak-atlanti szervezetbe - jelentette be csütörtökön Antonio Milososzki külügyminiszter.

A NATO-tagállamok vezetői a csúcson úgy döntöttek, hogy csatlakozási meghívót küldenek Horvátországnak és Albániának, Macedónia meghívását azonban a görög-macedón névvita rendezéséig elhalasztották.

A Bukarestben országa küldöttségét vezető Milososzki úgy nyilatkozott, hogy Macedónia lakosságának 90 százaléka a NATO-tagság odaadó híve, s a macedón tisztviselőknek szolidaritást kell mutatniuk a polgárokkal.

Macedóniát 1993-ban vették fel az ENSZ-be Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (FYROM) ideiglenes néven. Görögország 1991 óta akadályozza az ország nemzetközi elismerését Macedón Köztársaság néven, arra hivatkozva, hogy ez az elnevezés görög történelmi örökség: egy észak-görögországi tartomány neve Makedónia. Athén attól tart, hogy Szkopje területi igényeket támaszthat Görögországgal szemben.