Nem adta meg magát a gyilkosságért körözött volt horvát tábornok

2008.04.03. 21:23

Tűzharcban halálosan megsebesített egy rendőrt, majd öngyilkos lett csütörtökön egy volt horvát tábornok, akit egy hete köröztek négy gyilkosság vádjával - jelentette a HRT horvát közszolgálati televízió

A 44 éves Ivan Korade, a horvát hadsereg nyugalmazott tábornoka holttestét az ország északi részén fekvő Velika Veternicka falu egyik házában találták meg. Március 27-én emeltek vádat ellene egy 16 éves fiú, annak 62 éves nagyanyja és két további férfi meggyilkolása után. Az egyik áldozat korábban a beosztottja volt. Miután Korade eltűnt, több száz rendőr kutatott utána. Amikor a rendőrök körbezárták a falut, előbb tűzharcba bocsátkozott velük, majd végzett magával.

Korade az 1991-95-ös szerb-horvát háborúban tüntette ki magát és emelkedett tábornoki rangra, a harcokban fél karját is elvesztette. 1997-ben vonult nyugállományba. Az elmúlt években azonban többször került összetűzésbe a törvénnyel, verekedésért és ittas vezetésért.

Korade ügyével kapcsolatban többen bírálták a hatóságokat, hogy eltűrték a volt tábornok erőszakosságát háborús érdemei miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK