Rendőrök tüzet nyitottak egy zavargás során Kína tibetiek lakta délnyugati részén - közölte a kínai hírügynökség, az Új Kína. A tüntetők állítólag megtámadtak egy helyi tisztségviselőt, miközben két szerzetes szabadlábra helyezését követelték.

Az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint a Tibettel határos Szecsuán (Sichuan) tartomány Garze (Garzé) nevű körzetében csütörtök este robbantak ki zavargások. A tüntetők megtámadtak és súlyosan megsebesítettek egy helyi tisztségviselőt. "A rendőrök kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni, és véget vetettek az erőszaknak" - áll a kínai hírügynökségi jelentésben, amelyben helyi kormányzati forrásokat idéztek.

Egy londoni székhelyű jogvédő csoport az Indiában élő tibeti száműzöttektől származó értesülésre hivatkozva közölte, hogy nyolc embert öltek meg a rendőrök. Több száz buddhista szerzetes és hozzájuk csatlakozó helyi lakosok azért vonultak a helyi kormányzat épülete elé, hogy követeljék két szerzetes szabadlábra helyezését. Utóbbiaknak az volt a bűne, hogy a dalai lámáról készült fényképeket birtokoltak - közölte Matt Whitticase, a Kampány a Szabad Tibetért nevű szervezet szóvivője.

A tonkhori kolostorból csütörtökön hurcolták el a két szerzetest. Háromszázhetven társuk és mintegy négyszáz helyi lakos azonnal a helyi kormányzat székháza elé vonult. Az illetékesek azt ígérték, hogy este elengedik a két foglyot, de megszegték szavukat. Emiatt a tömeg visszafordult, ám egy úttorlasznál feltartóztatták és a rendőrök tüzet nyitottak - mondta el Whitticase, aki úgy tudja, hogy legalább három nő és egy szerzetes van a halottak között.

A történtek jól jelzik, hogy Kína tibetiek lakta területein tovább izzik a feszültség, és folytatódnak az erőszakos események, noha tömegesen vezényelték az utcákra a biztonsági erőket, miután Tibet fővárosában, Lhászában március közepén erőszakossá fajultak a központi kínai kormány elleni tüntetések. Buddhista szerzetesek kezdtek akkor tüntetéssorozatot Tibetben, megemlékezve arról a 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetésbe vonulásához vezetett. Tiltakoztak az ellen is, hogy Peking nyerte el a 2008-as nyári olimpia megrendezésének jogát. A megmozdulások, amelyek zavargásokba torkollottak, átterjedtek Szecsuán, Kanszu (Gansu) és Csinghaj (Qinghai) tartományok tibetiek lakta körzeteire, amelyek egykor részét képezték a történelmi Tibetnek.