Örülhet Bush az új Irak-jelentésnek

Vágólapra másolva!
A korábbihoz képest jóval kedvezőbb a kicsengése az iraki helyzetről készített új nagy amerikai hírszerzési jelentésnek. A héten elkészült dokumentum ugyan államtitoknak számít, ám néhány megállapítása kiszivárgott.
Vágólapra másolva!

Jelentős az előrelépés az iraki biztonsági helyzet rendezése, illetve a vallási és politika ellentétek felszámolása terén, ám a nyugalom továbbra is törékeny, és a terrorista csoportok továbbra is képesek jelentős erejú támadások elkövetésére - derül ki a héten elkészített amerikai nemzeti hírszerzési jelentésből (National Intelligence Estimates - NIE). A 16 amerikai hírszerző szervezet tapasztalatainak összegzésével készített jelentés ugyan nem nyilvános, ám néhány megállapítása kiszivárgott az amerikai sajtóba.

A NIE tartalmát csak az amerikai kongresszus és vezető kormánytisztségviselők ismerhetik meg. Ross Feinstein, a nemzeti hírszerzési intézet elnöke nem is kívánta kommentálni a jelentésről kiszivárgott információkat, és a titkoszolgálatok is jelezték, nem áll szándékukban feloldalni a dokumentum titkosságát, hiába tette közzé a kormány a tavalyi hasonló jelentés fontosabb megállapításait.

A mostani jelentés a sajtóértesülések szerint sokkal kedvezőbb képet fest az iraki helyzetről, mint a tavalyi. Például lassúnak, de biztosnak ítéli a síita és szunnita vallású politikai irányzatok közötti viszony rendezési folyamatát, ugyanakkor számos olyan tényezőt is megemlít, amelyek könnyen visszafordíthatják ezt. Ide sorolják a kisebb síita csoportok támadásait vagy azt, ha a kormány nem hajt végre több, a két vallási irányzat közötti megbékélést elősegítő, a parlament által már elfogadott törvényt - írja a The New York Times a jelentés tartalmát jól ismerő, nevük ellhallgatását kérő kormánytisztviselőkre hivatkozva.

A The Wall Street Journal szerint ugyanakkor a dokumetumban nincs szó Moktada asz-Szadr Mahdi Hadseregének közelmúltbeli akcióiról. Azt sem tudni, hogy a jelentés foglalkozott-e az esetleges csapatkivonások lehetséges hatásával - amelyet mind a két demokrata elnökjelölt a zászlajára tűzött. Egy hírszerző tiszt szerint az iratban az szerepel, hogy a Mezopotámiai al-Kaida az ellene indított akciók miatt már nem képes támadásokat elkövetni Bagdadban, és jól halad az iraki közvélemény ellenük hangolása is.

"A friss NIE megerősítette, hogy a tavaly januárban az elnök által kezdeményezett csapaterősítés működik. Sok tennivaló van még, de nyilvánvaló, hogy történt előrelépés" - idézte egyik név nélkül nyilatkozó forrását a The New York Times. A lap szerint a gyors iraki kivonulást támogató, illetve azt ellenző források is hasonló módon számoltak be a dokumentum tartalmáról.

Forrás: Getty Images

A The Wall Street Journal ugyanakkor arról ír, hogy az amerikai demokrata törvényhozók azért támadják a jelentést, mert szerintük semmi újat nem mond ahhoz képest, mint amit már a sajtóból is tudni lehet, és javarészt csak arra szolgál, hogy támogassa a kormány iraki politikáját.

Az iraki helyzetről a jövő héten David Petraneus, az amerikai csapatok iraki parancsnoka is tájékoztatja a kongresszust.