A Pentagon megerősítette a New York Times szerint, hogy régi kínai lőszert adtak el az amerikai lőszercsalók magyar gyártmányként. Az ügyben eljárás indult, a washingtoni külügyminisztérium pedig felfüggesztette a csaló cég minden exporttevékenységét.

Az AEY Inc. csalási ügyében vizsgálódva az amerikai hadsereg nyomozói is megállapították, hogy a Miami Beach-i cég magyar gyártmányként állított be afganisztáni szállítmányaiba régi, használhatatlan kínai lőszereket - derül ki a The New York Times újabb cikkéből.

Leleplező cikksorozatának újabb részében, amely pénteken került fel az internetre, a tekintélyes amerikai lap az ügyet ismerő tisztségviselőkre hivatkozva azt írja, hogy a washingtoni külügyminisztérium már felfüggesztette a csaló cég minden exporttevékenységét, a Pentagon pedig bűnügyi eljárást indított az AEY Inc. lőszerbeszerzései ügyében.
   
A döntés jelentősége, hogy a mindössze 22 éves Efraim Diveroli vezette vállalat, amely 2007 januárja óta az amerikai hadsereg megbízásából az afgán fegyveres erők fő lőszerszállítója volt, más szövetségi intézményeknek, valamint az iraki kormánynak is szállított katonai felszereléseket.
   
A lap saját nyomozása alapján arra a megállapításra jutott, hogy Diveroli Albániából szerzett be több mint százmillió elöregedett kínai puska- és géppisztolylőszert, s azokat nem egyszer szétmálló dobozaikban adta tovább.
   
A hadsereg nyomozói szerint - írja a N.Y.Times - Diveroli később úgy állított be szállítmányaiba több évtizede készült kínai lőszereket, mintha azok az MFS 2000 elnevezésű magyar cég gyártmányai lennének. A lap megírja, hogy az MFS 2000 Zrt.-től az AEY tavaly több millió jó állapotú töltényt vásárolt.
   
A Pentagon vizsgálja a Miami Beach-i céggel korábban kötött szerződéseit is, s egy szövetségi feljegyzés szerint új szállítókat keres a cég által még nem teljesített, köztük rakéták és tüzérségi lövedékek szállítására vonatkozó megrendelésekhez.
   
Mint a feljegyzésből kiderül, a hadseregnek szigorítania kell saját szerződési normáit is, mivel az AEY Inc.-nek adott megrendelése nem tartalmazott megkötést a lőszerek korára vonatkozóan, s nem írta elő, hogy azokat harctéri körülményeket is kiálló csomagolásban kell leszállítani.
   
Az albán raktárak 60-as évekbeli készleteiből megvett töltényeket, amelyek nem egyszer mocskosak, rozsdásak vagy
lezsírozottak voltak, Diveroli később már átcsomagoltatta kartondobozokba, amelyek azonban a szállítás után szétestek vagy eláztak. Ráadásul a dobozokban sokszor különböző típusú lőszerek keveredtek.
   
Az ügybe bevont egyik ügyvéd csodálkozását fejezte ki a lapnak, hogy Diveroli, aki 19 éves korában tett szert első szövetségi megrendeléseire, mostanáig folytathatta csaló üzleteit. Mint elmondta, szövetségi ügynökök már tavaly házkutatást tartottak az AEY Inc. központjában, ahol számítógépeket és iratokat is lefoglaltak. A hadsereg illetékes hivatalai mégis folytatták a Diverolival való együttműködést, "mintha nem tudta volna az egyik kéz, mit csinál a másik".