A The Washington Post hat Pulitzer-díjat nyert idén. Az amerikai újságírás legrangosabb elismeréseit hétfőn osztották ki New Yorkban.

A liberális hangvételű napilap lett a legjobb a közszolgálati tevékenység kategóriában azokkal a cikkeivel, amelyek azt tárták fel, hogy milyen alacsony színvonalú kezelést kaptak sebesült háborús veteránok a washingtoni Walter Reed katonai kórházban.

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző, 1917 óta odaítélt sajtódíjat ugyancsak a The Washington Post nyerte el a különleges helyszíni tudósítás kategóriában a Virginia Műszaki Egyetemen történt mészárlásról szóló anyagokkal.

Az újság nyert továbbá a hazai ügyekről szóló tudósítások között a Dick Cheney alelnök nagy háttérbefolyását feltérképező cikkeivel és a nemzetközi tárgyú cikkek kategóriájában azokkal a beszámolóival, amelyek azt mutatták be, hogy az Irakban működő biztonsági magáncégek az amerikai hadseregben érvényes szabályokat felrúgva tevékenykedtek. Az újság lett az első a különleges, irodalmi színvonalú írásművek között azzal a sztorival, amely egy világhírű hegedűsről szólt, aki egy washingtoni metróállomáson játszott, hogy tesztelje az utasok reakcióit. A kommentár kategóriában a lap az ország gazdasági problémáit boncoló cikksorozata lett a legkiválóbb.

A liberális The New York Times két Pulitzerrel gazdagodott, az egyiket az oknyomozó újságírás kategóriájában nyerte el azokkal a tényfeltáró cikkekkel, amelyek a Kínából importált gyógyszerek és egyéb termékek mérgező összetevőiről szóltak. A másik elismerést a magyarázó riport kategóriában kapta az újság a DNS-vizsgálatok körüli erkölcsi kérdéseket megvilágító írásaiért. Egy oknyomozó cikksorozatért a The Chicago Tribune is hazaviheti a rangos elismerést.

A különleges fotótudósítás kategóriában a Reuters fotósa nyert azzal a képével, amely egy japán videóst örökít meg, aki belehalt egy mianmari utcai zavargás során szerzett sérülésébe.

Vezércikk kategóriában idén nem osztottak ki Pulitzer-díjat.

A 10 ezer dolláros pénzjutalommal járó elismerést a Columbia Egyetem ítéli oda egy 18 fős, vezető szerkesztőkből és professzorokból álló bizottság javaslata alapján összesen 14 kategóriában.

A Pulitzer ma is a legfényesebb kitüntetés, amelyet újságíró kaphat az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy a nyomtatott sajtó a hírközlésben egyre inkább háttérbe szorul. Az elismerést csak újságok és hírügynökségek, illetve azok tollforgatói kaphatják meg. Nem versenyezhet érte sem a legnézettebb CNN, sem a CBS News hírtelevízió, s nem büszkélkedhet a díjjal Walter Cronkite, a CBS News egykori legendás riportere és Anderson Cooper, a CNN híres tudósítója sem.