Ultimátummal bírnák fegyverletételre asz-Szadrt Irakban

Vágólapra másolva!
Kizárják a politikai életből Muktada asz-Szadrt, ha nem oszlatja fel politikai mozgalmához kapcsolódó milíciáját, a Mahdi Hadseregét. Az ultimátumról Núri al-Máliki iraki kormányfő beszélt a CNN-nek.
Vágólapra másolva!

Ultimátumot adott Núri al-Máliki iraki kormányfő hétfőn Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezetőnek. Máliki a CNN-nek adott interjújában közölte, hogy Szadr mozgalmát mindaddig kizárják az ország politikai életéből, amíg nem oszlatja fel fegyveres milíciáját, a Mahdi Hadseregét. Amennyiben ez nem történik meg, mozgalma nem vehet részt az októberi tartományi választásokon.

Máliki ultimátuma várhatóan fokozni fogja a feszültséget Szadr mozgalma és a Mahdi Hadserege között, amely nemrégiben elkeseredett harcot folytatott majd egy héten át a az iraki biztonsági erőkkel Bagdadban és Irak déli részén. A fegyveres összecsapásokban több százan vesztették életüket. Szadr mozgalmának 30 képviselője van a 275 fős parlamentben.

Iraki vezetők szombaton felszólítottak minden pártot, hogy oszlassák fel milíciáikat. A közlemény nem nevezett meg név szerint egyetlen milíciát sem, a felszólítás elsősorban Szadrnak, illetve mozgalmának szólt. A radikális síita hitszónok mozgalma az egyetlen, amely nem csatlakozott a felszólításhoz.