Tibet-párti tüntetők felmásztak a Golden Gate-re

Vágólapra másolva!
Tibet-párti tüntetők felmásztak a San Franciscó-i Golden Gate hídra hétfőn, két nappal azelőtt, hogy az olimpiai láng a városba érkezik. A demonstrálók egy tibeti zászlót és két transzparenst feszítettek ki a város jelképének számító híres építményen.
Vágólapra másolva!

A hírtelevíziók élő közvetítésben mutatták, amint három tüntető felmászott a híd tartókábelein. "Egy világ, egy álom, szabad Tibet" - volt olvasható az autóforgalom felett talán tíz méterrel lobogó egyik transzparensen, a másik felirat a "Szabad Tibet"-et éltette.

A nyugati parti San Francisco lesz az olimpiai láng útjának egyetlen észak-amerikai állomása, ahol London és Párizs után szintén nagy tüntetésekre számítanak. A hétfői párizsi váltófutás a fáklyával káoszba fulladt: a lángot több ízben el kellett oltani, a szervezők arra kényszerültek, hogy lerövidítsék a menet útvonalát, és a fáklya végül egy biztonsági buszban szállítva ért célba.

San Franciscóban sok Tibet-párti gyűlést és virrasztást tartottak az utóbbi hetekben, és hasonló rendezvények várhatók a következő két napban is. A tervek szerint 80 fáklyavivő fogja végigvinni a lángot egy 10 kilométeres szakaszon a San Francisco-öböl partján.