Lenácizta Izraelt az ENSZ új emberjogi biztosa

Vágólapra másolva!
A nácik által elkövetett bűnökhöz hasonlította az izraeli hadsereg Gázában végrehajtott akcióit az ENSZ emberjogi szervezetének leendő elnöke. Izrael - harsány kijelentései miatt - kérte a jogászprofesszor kinevezésének visszavonását, ellenkező esetben megtagadják a szakember további beutazását a zsidó állam területére - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ emberjogi szervezetének leendő elnöke egy múlt hét hétfőn közzétett tanulmányában a nácik rémtetteihez hasonlította az izraeli hadsereg cselekedeteit a Gázai övezetben - írja a BBC. Richard Falk elmondta, hogy lejártak már azok az idők, amikor Izrael mindezt büntetlenül megtehette. Az amerikai Princeton egyetem professzora - aki részletes jelentést készített az általa meglátogatott palesztin területek helyzetéről - úgy véli, hogy az 1967-es hatnapos háború óta nem történtek olyan brutális események Gázában, mint most.

Izrael az országot ért erős kritikák miatt ezért azt kérte az ENSZ-től, hogy vizsgálják felül a jogászprofesszor kinevezését. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője elmondta: egy esetleges mandátumcsere lehetőséget nyújtana a szakember számára, hogy alaposabban megvizsgálhassa a kialakult helyzetet. "Ugyanakkor kinevezése esetén a zsidó állam nem hajlandó beengedni őt az ország területére" - tette hozzá Areye Mekel.

Nem kéne viszolyogni

Falk tanulmányában a nácik faji alapon elkövetett etnikai tisztogatásait a palesztinok elleni atrocitásokkal hozta párhuzamba. Saját bevallása szerint azért, mert az izraeli hadsereg - akárcsak a németek a második világháború idején - a palesztin lakosság egészét terrorizálja. "Elismerem, hogy kijelentésem igen durva és provokatív, ám jelen helyzetben nem maradt más választásom" - mondta a BBC-nek Falk, aki már egy éve is figyelmeztetni akarta az amerikai közvéleményt az Izrael által megszállt palesztin területeken történt atrocitásokra.

Az ENSZ új emberjogi biztosa szerint Gázában hasonló események zajlanak, mint Tibetben vagy a szudáni Darfúr térségében, épp ezért nem kellene vonakodnia senkinek az effajta összehasonlításoktól. Falk szerint a kialakult helyzet ellentmondásai a zsidó emberek történelmi érzékenységéből és Izrael azon politikai manővereiből fakadnak, amellyel folyton megpróbálják elkerülni a nemzetközi felelősségre vonást.