Zaklatják a tibeti zavargásokról tudósítókat

Vágólapra másolva!
Zaklató, fenyegető üzeneteket kapnak tibeti zavargásokról tudósító külföldi újságírók. A fenyegetőzők magukat kínai átlagembereknek mondják, akiket az dühített fel, hogy a sajtó jelentései szerintük elferdítik a tényeket.
Vágólapra másolva!

Fenyegető telefonhívásokat, elektronikus leveleket és sms-eket kapott több Kínában dolgozó nyugati riporter a tibeti zavargásokról szóló tudósításaik miatt. A zaklatások két hete kezdődtek, és főként a külföldi televíziók, mindenekelőtt a CNN tudósítóit veszik célba.

Az elmúlt napokban a zaklató kampány kiszélesedett, amióta több internetes honlapra felkerült az AP hírügynökség, a The Wall Street Journal és a USA Today című lapok munkatársainak telefonszáma és e-mail címe.

"A kínaiak nem örülnek nektek, amerikai kóbor kutyák. Jelentéseitek elferdítik a tényeket, és az ég átka sújt majd benneteket" - áll az AP-nek küldött egyik e-mailban. A fenyegető telefonhívások és üzenetek küldői magukat átlagembereknek mondják. A külügyminisztérium, az állami tájékoztatási hivatal és a rendőrség nem válaszolt a fenyegetésekkel kapcsolatos hétfői megkeresésekre.