Eltűnt a Haríri-gyilkosság egyik tanúja

Vágólapra másolva!
Nem találják a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő elleni merénylet miatti eljárás egyik fő tanúját, pedig még a francia biztonsági szervek is figyelték. Az eltűnt tanú fivérei azt állítják, hogy a francia hatóságok rejthették el, vagy akár meg is ölhették.
Vágólapra másolva!

Nyomtalanul eltűnt Franciaországban Mohammed Zuheir asz-Szaddík volt szíriai katonatiszt, a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolása miatt folytatott eljárás eddigi legfontosabb tanúja. Bernard Kouchner francia külügyminiszter kedden elismerte, hogy eltűnt a szíriai férfi, pedig - az ügyben tett vallomásai miatt - szemmel tartottak a francia biztonsági szervek. Daniel Bellemare, a Haríri-gyilkosság ENSZ-főnyomozója szintén azt mondta, hogy nincs információja Szaddík hollétéről. Hozzátette, a szíriai férfi nem válaszolt arra az ajánlatra, hogy tanúvédelemben részesülhet.

Damaszkuszban élő egyik fivére egy helyi napilapnak úgy nyilatkozott, hogy "a francia hatóságok talán lehetővé tették az eltűnését, esetleg másoknak segítettek likvidálni, sőt talán maguk ölték meg". Szavaiból kiderült, hogy "másokon" libanoniakat értett, köztük Marván Hamáde távközlési minisztert. Egy másik fivér, Omar szintén arról beszélt, hogy testvérét megölték, hogy "aztán halálát Szíriára kenhessék".

A Haríri ellen 2005 februárjában elkövetett bejrúti pokolgépes merényletnek - amelyben a feltevések szerint szíriai funkcionáriusok is részt vettek - összesen 23 halálos áldozata volt, azóta pedig további Szíria-ellenes politikusok és újságírók váltak gyilkosság áldozatává Libanonban. A jelenlegi szírellenes kormánytöbbség tagjai azt gyanítják, hogy Aszef Saukat, a szíriai katonai titkosszolgálat főnöke, Bassár el-Aszad elnök sógora is szerepet játszott a gyilkosságokban.