Csaknem ezer embert vettek őrizetbe a Tibetben kitört zavargások miatt - közölte a kínai tartomány vezetője. A kínai hvatalos kommunikáció szerint több mint 300-an önként jelentkeztek a rendőrségen. Az olimpiai lángot elviszik Tibetbe, bár számítanak atrocitásokra a kínaiak.

A kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban - közölte a tibeti tartomány vezetője. Csiangpa Puncog (Qiangba Puncog), a tibeti autonóm körzet kormányának feje sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyészek az őrizetbe vettek közül 403 ellen adtak ki elfogatóparancsot, ellenük várhatóan megindul a hivatalos vádemelés.

Csiangpa Puncog szerint 362 ember önként jelentkezett a rendőrségen. 328 embert csekély vétségük, illetve jó magaviseletük miatt már elengedtek. A kormányzó szerint a zavargásokban részt vettek csak a tibetiek jelentéktelen részét teszik ki, és a tiltakozásokban részt vett szerzetesek is csak a buddhista papság igen csekély részét képviselik.

Kína Tibet spirituális vezetőjét, a dalai lámát vádolta az erőszakba torkollott lhászai tüntetések miatt. A zavargás más, nagyobb tibeti kisebbség lakta kínai országrészekre is átterjed. Az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma tagadta a vádakat.

A tartományi vezető megerősítette: az eredeti terveknek megfelelően elviszik Tibetbe az olimpiai lángot. Csiangpa Puncog azt mondta, hogy várhatóak a láng tibeti útja során "szabotázsakciók a függetlenségiek részéről". "Az olimpiai játékok kínai rendezése számukra olyan lehetőség a zavarkeltésre, amilyen nem lesz még egy száz éven belül. Ugyanakkor Tibet minden etnikai csoportja büszke lesz a fáklyára. Útvonalát aprólékosan előkészítettük" - mondta Csiangpa. Az olimpiai láng kétszer halad át Tibeten: először májusban, amikor felviszik a Mount Everestre, a világ legmagasabb csúcsára, majd júniusban érkezik meg Lhászába.