Megölték a radikális síiták egyik vezetőjét Irakban

Vágólapra másolva!
Ismeretlen fegyveresek agyonlőtték Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milíciájának, a Mahdi Hadseregének egyik vezetőjét pénteken Nedzsef városban.
Vágólapra másolva!

Az áldozat, Rijád An-Núri vezette a szadrista mozgalmat a Bagdadtól 160 kilométerre délre fekvő szent városban, Nedzsefben. Núri országos szinten is fontos vezetője volt a Mahdi Hadseregének, a szoros munkakapcsolat mellett családi kötelékek fűzték Muktada asz-Szadrhoz, ugyanis sógorok voltak.

Az ismeretlen helyen - általános vélemény szerint Iránban rejtőzködő - Szadr az Egyesült Államokat és az iraki kormány tette felelőssé a gyilkosságért, ugyanakkor türelemre és nyugalomra intette híveit. Pénteken kiadott közleményében jelezte, hogy a mozgalom vizsgálatot indít, egyúttal felszólította fel az iraki kormányt is, hogy indítson nyomozást, és találja meg a gyilkosság elkövetőit.

Az iraki hatóságok újabb intézkedésig kijárási tilalmat rendeltek el a városban. Núri al-Máliki miniszterelnök elítélte "a brutális gyilkosságot", amelyet a nedzsefi vezetés destabilizálására irányuló kísérletnek minősített. Dzsalal Talabani államfő ugyancsak elítélte a gyilkosságot, és fogadta a mozgalom küldöttségét.

Asz-Szadr mozgalma és az iraki kormány között éles ellentétek húzódnak. A Máliki-kormány megpróbálja erő alkalmazásával feloszlatni a síita milíciát. Március 25. és 30. között az iraki biztonsági erők az amerikai hadsereg alakulataival karöltve nagyszabású támadást indítottak Bagdadban, Bászrában és több más dél-iraki síita városban, hogy leszámoljanak a Mahdi Hadseregének "bűnöző elemeivel".

Egy hét viszonylagos nyugalom után április 6-án ismét kiújultak a harcok Bagdad északkeleti negyedében, a síiták lakta Szadrvárosban, és a héten legalább 75 ember vesztette életét.