A spanyol kormányfő letette a hivatali esküt

Vágólapra másolva!
Több a nő az új spanyol kormányban, mint a férfi. Az újabb négyéves megbizatást kapott José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szombaton tette le az esküt.
Vágólapra másolva!

Szombaton letette a hivatali esküt és bemutatta új kormányát José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, aki újabb négy évre kapott kormányfői megbízást.

Az új Zapatero-kormányban több a nő, mint a férfi. Az arány 9:8, ami először fordul elő Spanyolország történetében. Ugyancsak újdonság, hogy a 37 éves feltörekvő politikai csillag, Carme Chacón személyében nő lett a védelmi tárca birtokosa.

Megmaradt miniszterelnök-helyettesnek María Teresa Fernandez de la Vega, továbbra is Miguel Ángel Moratinos a külügyminiszter, s változatlanul Pedro Solbes vezeti a gazdasági és pénzügyminisztériumot. A régi kormányból négyen távoztak, öt kormánytag új.

Az eskütételre a madridi Zarzuela palotában került sor, I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné jelenlétében. Zapatero pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) március 9-én nyerte meg a választásokat, de nem volt képes abszolút többséget szerezni. Zapatero kisebbségi kormányt alakít, minden egyes kezdeményezéséhez külső támogatást kell majd szereznie.