Slota az autólopás mellett boltokat is fosztogatott

Vágólapra másolva!
Ján Slota fiatalkorában nem csak Bécsben lopott autókat, mint az már korábban napvilágra került, hanem odahaza, az akkori Csehszlovákiában két falusi boltot, egy rőföst és egy hentest fosztott ki a privigyei (Prievidza) járáshoz tartozó Kóson - közölte hétfőn este az egyik szlovák kereskedelmi televízió.
Vágólapra másolva!

A magyarellenességéről ismert kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökéről a Markíza TV az egykori kommunista ügynöklistákat őrző és feldolgozó Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) levéltári forrásaiból derítette ki, hogy tizenhét évesen, fiatalkori társaival fosztotta ki a két falusi boltot.

A nyomukban keletkezett kár 22 ezer korona volt, ami akkor nagyjából egy fél személygépkocsi árának felelt meg.

Slota nem sokkal ezután a társaival Ausztriába szökött, ahol - korábbi közlések szerint - autókat lopott, majd néhány nap múltán úgy döntött, hogy mégis visszatért hazájába. Mint most kiderült, Slota tulajdonképpen visszaszökött, mert hogy az osztrák rendőrség állítólag rajtakapta egy autólopáson. Slota akkor odahaza egy hónapot ült vizsgálati fogságban, majd fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A tiltott "oda-vissza határátlépés" idén januárban kiderült hírét kommentálva egy szlovák történész úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy mások akkor a tiltott határátlépésért önkéntes hazatértük esetén is rendkívül súlyos büntetést kaptak. Ráadásul Slotáék egy határőr cimborájuk közreműködésével szöktek, aki hatástalanította a biztonsági berendezéseket és a feszültség alatt álló "vasfüggönyt" is áramtalanította, hogy kockázat nélkül Ausztriába szökhessenek.