Különös tárgyakra utaznak a reptéri biztonságiak

Vágólapra másolva!
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta számos szigorító intézkedést hoztak azzal kapcsolatban, milyen tárgyakat nem lehet a repülőgépek fedélzetére felvinni. Bizonyos tárgyak köztudottak, míg másokról az átvizsgáláskor derül ki, hogy tiltólistán vannak. A teljes listát ugyanis a mai napig nem hozták nyilvánosságra - írta az EUobserver.
Vágólapra másolva!

A repülőgépekről 2001 után letiltott tárgyak listájának közzétételét 2005-ben kezdeményezte egy német férfi: Gottfried Heinrichet leszállították a repülőgépről nem sokkal a felszállás előtt, mert pár darab teniszütő volt nála. A biztonsági szolgálat közölte vele, hogy a teniszütő veszélyes tárgynak minősül, mert fegyverként használható. A férfi kérte, hogy mutassák meg a hivatalos listát, hogy mely tárgyak minősülnek tiltottnak a fedélzeten, de ezt megtagadták tőle.

Eleanor Sharpston, a luxemburgi székhelyű Európai Törvényszék általános védőügyvédje és tanácsadója a múlt héten "teljességgel abszurdnak" minősítette a helyzetet. Az Európai Bizottság ezt követően közölte, hogy a listát hamarosan közzéteszik, bár a szóvivő jelezte, hogy a lista egyes elemeit továbbra is titokban kívánják tartani. Arra hivatkozott, hogy nem akarnak tippeket adni azoknak, akik fegyvernek használható eszközöket akarnak a gépek fedélzetére csempészni, hogy mi minden használható fegyverként. "Meg akarjuk védeni az állampolgárokat" - közölte a szóvivő.

Magyarul is csak egy részleges lista érhető el

Az [origo]-nak a Ferihegyi repülőtér ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást adták, hogy csak azokat a tárgyakat nem szabad a gépek fedélzetére felvinni, amelyek a honlapjukon közzétett listán szerepelnek. E szerint hegesztőpisztoly, szódásszifonba helyezhető patron, Scripto View típusú öngyújtó, camping gáz, dörzsgyújtós gyufa egyáltalán nem szállítható repülőgépen, csakúgy, mint festék, alkohol, gázolaj, öngyújtógáz, minden olyan folyékony anyag, amelynek gyulladáspontja 65 Celsius-fok alatt van. Nem szállítható gyúlékony folyadék, búvárpalack vagy bármilyen nyomás alatt álló palack sem.

Kézipoggyászban nem vihető fel a fedélzetre, csak a csomagtérben, feladott poggyászban szállítható bicska, kés, olló, manikűrkészlet, tű, reszelő, dísztőr, bármilyen szúró-vágó eszköz vagy dísztárgy, önvédelmi eszközök (gázspray, elektromos sokkoló készülék), fegyver, lőszer, savas akkumulátorok (például elektromos tolószékbe való), hőfejlesztő eszközök.

Ha valakinél az előbb felsorolt tárgyak valamelyikét megtalálják, azt az utasbiztonsági ellenőrzésnél elveszik. A teniszütő a magyar listán sincs nevesítve, de a ferihegyi biztonsági szolgálat munkatársa azt mondta az [origo]-nak: mivel ütésre szolgáló eszköznek minősül, nem vihető fel a fedélzetre. Az oldalon felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szabályok légitársaságonként eltérhetnek.

A legújabb módosítás értelmében az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépekre. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók, a kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket pedig egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni. Ezeket az intézkedéseket azért hozták, hogy megvédjék az utasokat a folyadékalapú robbanószerek fenyegetésétől.

Folyadéknak vagy krémnek minősülnek az aeroszolos és golyós dezodorok, csokoládékrémek, krémek, italok, habok, kenhető sajtok, zselék, folyékony ajakrúzsok, folyadékos maszkok, folyékony állapotú keverékek, testápolók, olajak, paszták, mogyoróvaj, parfümök, spray-k, levesek, szörpök, szirupok, víz, joghurt.

Elvették? Írja meg!

Öntől is vettek már el valami furcsa tárgyat repülőtéren? Írja meg nekünk! Leveleiket a [email protected] címre várjuk, a levél tárgya tiltott tárgyak legyen.