Vlagyimir Putyin távozó elnök lett az orosz képviselőház legnagyobb frakciójával rendelkező Egységes Oroszország elnöke. Ez azt jelenti, hogy Putyin ugyan az államfői széket otthagyja, de a kormányfőség mellett újabb befolyásos posztot szerzett.

Az Egységes Oroszország párt IX. kongresszusának második napján a távozó államfő, Vlagyimir Putyin elvállalta a szervezet elnöki tisztségét.

Mivel Putyin korábban elvállalta a kormányfői tisztséget, pártelnöki posztjával teljesen átalakul az oroszországi hatalmi struktúra. Eddig minden hatalom az államfő kezében volt, ám most a miniszterelnök vezeti majd a képviselőházban (Állami Duma) kétharmados többséggel rendelkező legnagyobb pártot, és ezzel ellenőrzése alatt tartja a képviselőházat is - mutattak rá orosz elemzők az MTI szerint.

Oroszországban március 2-án tartottak elnökválasztást, amelyen a várakozásoknak megfelelően Dmitrij Medvegyev korábbi miniszterelnök-helyettes nyert. Győzelme nem volt meglepetés, miután Putyin is őt támogatta.

A választási kampány tisztaságát sokan megkérdőjelezték, mondván, hogy az állami befolyás alatt lévő média elfogultan viselkedett, egy ellenzéki jelöltet, a nyugatbarát Mihail Kaszjanovot pedig nem is engedték elindulni.

A május elején hivatalba lépő Medvegyev jelezte, hogy nem kíván csatlakozni az Egységes Oroszországhoz, mert az szerinte túl korai lenne. Putyin helyeselve fogadta a döntést, mondván, hogy nem szerencsés, ha az államfő pártvezető is egyben. "A kormányfő esetében viszont teljesen természetes, hogy egy pártot is irányít" - tette hozzá a távozó elnök, utalva saját helyzetére.