Szóba állna a Hamásszal egy tizedesért Izrael

Vágólapra másolva!
Tárgyalna Gilád Salit tizedes szabadon bocsátása érdekében a Hamász vezetőivel az izraeli miniszterelnök-helyettes. Elijáhú Jisai a közel-keleti körúton lévő Jimmy Carter amerikai exelnököt kérte fel közvetítőnek. Carter pénteken Damaszkuszban találkozik a szervezet politikai vezetőjével, Háled Mesaallal.
Vágólapra másolva!

Elijáhú Jisai izraeli miniszterelnök-helyettes arra kérte Jimmy Cartert, hogy adja át a Hamász palesztin radikális szervezet vezetőinek: találkozna és tárgyalna velük fogolycseréről, amelynek keretében visszanyerhetné szabadságát Gilád Salit, az izraeli hadsereg tizedese - írja a Háárec. Jisai - aki egyben a kereskedelmi, ipari és munkaügyi tárca vezetője is - hétfői tárgyalásukon kérte ezt a volt amerikai elnöktől, aki közel-keleti körútján már találkozott a Hamász magas rangú vezetőivel, és pénteken megbeszéléseket folytat a szervezet damaszkuszi száműzetésben élő politikai vezetőjével, Háled Mesaallal.

Carter szeretett volna találkozni számos izraeli vezetővel, de sokan közülük nem voltak hajlandók erre amiatt, hogy a volt amerikai elnök radikális szervezet vezetőivel is tárgyal.

Jisai hivatala közölte: a miniszter nem kért engedélyt Ehud Olmert kormányfőtől arra, hogy találkozhasson az exelnökkel, és nem is tájékoztatta őt arról, hogy miről lesz szó. Jisai - mint mondta - bárkivel hajlandó találkozni annak érdekében, hogy a fogolycsere ügyét előbbre vigyék, még a Hamász vezetőivel is. Ez nincs ellentmondásban az izraeli kormány politikájával, hiszen nem diplomáciai kérdésekről vagy tűzszünetről akar velük tárgyalni - közölte. Izrael nem zárta ki soha, hogy közvetve tárgyal fogolycseréről a Hamásszal.