Ellenzéki röplapokat szórnak Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Hatvanezer, Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt bíráló röplapot indítottak útnak héliummal töltött légballonokkal észak-koreai menekültek szombaton egy dél-koreai szigetről.
Vágólapra másolva!

Bibliai idézetek és amerikai egydollárosok is voltak azokban a héliummal töltött légballonokhoz kötött küldeményekben, amelyeket korábban Észak-Koreából elmenekült emberek indítottak útnak. A bankjegyeket minden bizonnyal azért csatolták hozzá, hogy az észak-koreaiak biztosan fölvegyék a cédulákat a földről.

Park Szang Hak, a kezdeményezés szervezője elmondta: céljuk felszólítani honfitársaikat, hogy döntsék meg a diktátor hatalmát. Szerinte a röplapok légi útjukon akár Phenjanig, az észak-koreai fővárosig is eljuthatnak.

A ballonokat Gangva-szigetről indították útnak, közel Észak-Korea erősen őrzött nyugati partjához. Park Szang Hak, aki 2000-ben szökött meg hazájából, úgy becsülte, hogy mintegy kétmillió röplapot küldtek már Észak-Koreába ballonokkal a kampány 2005-ös kezdete óta.

Néhány észak-koreai menekült elmondta, hogy röplapok és külföldi rádióadások hallgatása késztette szökésre őket, miután fölismerték, hogy elszegényedett hazájuk nem édenkert, ahogy azt Kim zsong Il rendszere állítja, és hogy külföldön szabadon élhetnek.