A franciák négyötöde szerint nem javult a helyzetük azóta, hogy Nicolas Sarkozyt megválasztották államfőnek. Az elnök megítélése még soha nem volt ennyire rossz. Sarkozy a népszerűségvesztés miatt a jövő héten nagyinterjút ad öt politikai újságírónak.

Még soha nem volt olyan népszerűtlen egy évvel megválasztása után francia államfő, mint Nicolas Sarkozy, akinek tetszési mutatója jelenleg 36 százalékon áll - derül ki az IFOP közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Journal du Dimanche című párizsi vasárnapi újság tett közzé.

A megkérdezettek jelentős többsége, 79 százaléka nemmel válaszolt arra a  kérdésre, hogy a franciák helyzete javult-e a tavaly májusban megválasztott Sarkozy egyéves elnöksége alatt. Igennel csak 21 százalék felelt. Az államfő tevékenységével már a kormánypárti szavazók többsége is elégedetlen, 55 százalékuk.
   
Nicolas Sarkozy tetszési mutatója az elmúlt hónapban tovább csökkent 1 ponttal. A nála még mindig jóval népszerűbb miniszterelnök, Francois Fillon is 6 pontot esett vissza, 52 százalékra.   
   
A közvélemény-kutatók szerint a franciáknak az az érzése, hogy a "szakítás" jelszavával, azaz a változás ígéretével megválasztott Sarkozynek eddig nem sikerült ténylegesen elindítani az elnökválasztási kampányban ígért reformokat. Ezenkívül sokasodnak a kormányzati gigszerek: egy-egy bejelentés cáfolata, majd megerősítése. 
   
Elie Cohen politológus az újságnak adott interjújában azt mondta: Sarkozy pontosan tudja, hogy a növekedés megindításához valamennyi társadalmi réteg kiváltáságaihoz hozzá kellene nyúlnia, valamint az államnak az oktatásra és a kutatásra kellene elkezdeni jelentősebb összegeket fordítani. Ígéretével ellentétben azonban az elmúlt évben az államfőnek nem sikerült a franciák vásárlóerejét javítania, mert tisztában van azzal is, hogy sem a sokkterápia, sem az észak-európai szociáldemokráciákban alkalmazott kompromisszumokon alapuló kormányzás nem a legmegfelelőbb módszer a mindenért lázadozó franciáknak - magyarázta Cohen.

Ebből a hosszú távú reformokat előkészítő taktikázásból fakad a politológus szerint, hogy Sarkozy elnöksége alatt egyelőre csak ellentmondásokkal tarkított félintézkedések születtek a nyugdíjreformot vagy az egyetemek autonómiáját illetően, és egyre inkább hiányzik az összefogottság a kormányzati kommunikációból.
   
A népszerűségvesztés miatt Nicolas Sarkozy április 24-én este másfél órás interjút ad öt politikai újságírónak, amelyet valamennyi francia televízió élőben fog közvetíteni. Elemzők szerint a köztársasági elnök célja újra beszélni a reformok fontosságáról, és elmagyarázni, hogy azokat nem azonnal, hanem öt év alatt akarja megvalósítani.