Bánya ellen tüntetőkre lőttek Kínában

Vágólapra másolva!
Földjeik előnytelen kisajátítása miatt támadtak kínai parasztok egy bánya alkalmazottjaira. A rendőrök rálőttek a tiltakozókra, ketten meghaltak, húszan megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak és legalább húszan megsebesültek hétfőn a Kína délnyugati részén fekvő Jünnan (Yunnan) tartomány egyik falujában, ahol összecsapások törtek ki. Az egy új bánya megnyitása ellen, illetve földjeik kisajátításának módja miatt tiltakozó száz helybelire egy kínai emberi jogvédő szervezet szerint rálőttek a rendőrök. A félhivatalos China News hírügynökség viszont szerint a rendőrök előbb a levegőbe lőttek, így próbálták feloszlatni a tüntetőket. A Ming Pao című hongkongi lap egy magát megnevezni nem kívánó rendőrt idézett, aki szerint önvédelemből használták a fegyverüket.

A zavargások már vasárnap kezdődtek, amikor Szajhszi (Saixi) lakói rátámadtak a Cecsin (Zijin) bánya dolgozóira. Ekkor vezényelték a településre a rohamrendőröket. A parasztok keveslik a kárpótlási ajánlatokat, amelyeket a bánya kínált fel nekik földjeikért. A bánya egyik illetékese szerint a cég beruházásai a körzetben összhangban voltak a helyi törvényekkel és szabályokkal.

Kínában súlyos társadalmi konfliktusokat okoz, hogy a hihetetlen ütemben fejlődő ipari és szolgáltatási tevékenység szinte kielégíthetetlen területigénye miatt újabb és újabb paraszti gazdaságok mennek tönkre. A jól menő magánvállalkozások a helyi hatóságoktól támogatva visszaélnek erőfölényükkel, és rendszerint nevetségesen csekély megváltási árat ajánlanak fel a hatósági kényszerrel kisajátított parasztok telkeiért. A kárpótlási összegek rendszerint nem elegendők ahhoz, hogy a megélhetés nélkül maradó parasztcsaládok új önálló egzisztenciát teremtsenek maguknak.