Obama megint Clinton fejére nőtt csendben

Vágólapra másolva!
Több hét kihagyás után újabb előválasztáson csap össze a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért versengő Hillary Clinton és Barack Obama. A pennsylvaniai szavazás esélyese Clinton, de az eddigi versenyek alapján összességében Obama áll jobban. Az elhúzódó patthelyzet miatt már az elnökválasztási esélyeket féltik a demokrata pártvezetők.
Vágólapra másolva!

Az utolsó sok küldöttet adó államban lesz kedden demokrata előválasztás az Egyesült Államokban. Pennsylvaniában 158 küldött nagyobb hányadának megszerzéséért küzd Barack Obama és Hillary Clinton. Az előrejelzések szerint Clinton áll nyerésre a 4 millió regisztrált szavazóval bíró államban, de korábbi előnye meglehetősen leapadt. Kérdés, hogy mekkora győzelmet arat, ha ugyanis ez nem lesz elég meggyőző, akkor kampánya kifáradhat - írja a BBC News.

Ennek meg is van a veszélye, a Gallup szerint ugyanis a volt first lady már csak 47-45 arányban vezet az északkeleti szövetségi államban. Hasonló eredményt hozott a Newsmax/Zogby felmérése, amely szerint Clinton előnye 46-43 arányú. Ez a különbség már a statisztikai hibahatáron belül van. Nem kizárt, hogy Obama többek között azzal tudott ilyen gyorsan lefaragni hátrányából, hogy több mint kétszer annyi pénzt költött politikai reklámokra, mint Clinton. Előbbi 8,6, utóbbi 3,6 millió dollárt fordított fizetett tévéhirdetésekre, de még nagyobb a különbség, ha a kampánykiadások összköltségét nézzük: a BBC szerint Obama 42, Clinton viszont csak 9 millió dollárt költött Pennsylvaniában áprilisban.

Clinton ráadásul támadási felületet is adott maga ellen egyik reklámjával, amelyben olyan történelmi eseményeket villantanak fel, mint a Pearl Harbour-i japán támadás, a berlini fal ledöntése, Oszama bin Laden beszédei vagy a Katrina-hurrikán pusztítása. A reklám végén jön a szöveg: "Fel kell készülnöd mindenre". A reklám miatt félelemkeltéssel vádolták meg Obamáék Clintont.

Nagy az esélye annak, hogy a két jelölt közötti kiegyensúlyozott erőviszonyokat ez az előválasztás sem változtatja meg. Obamának az AP becslései szerint összesen 1645 küldöttje van, akiből 231 szuperküldött, Clintonnak 1507, akiből 257 szuperdelegált (a szuperküldötteket nem köti az előválasztások eredménye, ők arra szavaznak az elnökjelölt állító kongresszuson, akire akarnak). A csekély különbség miatt félő, hogy egyiküknek sem lesz elég jelöltje ahhoz, hogy megnyerje a szavazást az elnökjelölt-állító nagygyűlésen.

A patthelyzet feloldását egyre erősebben szorgalmazzák a demokrata pártvezetők, akik attól tartanak, hogy az elhúzódó versengés gyengíti a végső jelölt esélyeit a republikánus elnökjelölttel, John McCainnel szemben.

A Clinton visszaléptetésére törekvő több New York-i demokrata politikus állítólag azt fontolgatja: vigaszdíjként felajánlanák a volt first ladynek New York állam kormányzói posztját. A Clinton-stáb viszont már előre közölte, ebből nem kérnek. A párt szétszakadása miatt olyannyira aggódnak a Demokrata Párt egyes vezetői, hogy már az is felmerült: ha a nyár végi jelöltállító kongresszus előtt nem dől el a verseny, akkor Al Gore volt alelnököt környékezik meg, hogy vállalja el a jelöltséget. Egy felmérés szerint Clinton-Obama patthelyzet esetén a demokrata szavazók 49 százaléka támogatna egy ilyen megoldást.