70-en meghaltak a több órás tűzharcban Srí Lankán

Vágólapra másolva!
Srí Lankán a tamil lázadók és a hadsereg több órás tűzharcot vívott, amelyben összesen csaknem hetven ember vesztette életét. Hasonlóan heves összecsapásokra hetek óta nem volt példa a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Ötvenkét tamil lázadó és tizenöt katona vesztette életét a Srí Lanka északi részén folyó heves harcokban - közölte szerdán a hadsereg és a védelmi minisztérium. A mostani, több órás heves összecsapásokra hetek óta nem volt példa. A csaknem naponta ismétlődő szárazföldi, tengeri és légi összecsapások már több ezer életet követeltek az utóbbi hónapokban a dél-ázsiai szigetországban, amelynek egy részét a lázadók ellenőrzik.

"A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet terroristái szerda reggel megtámadták előretolt állásainkat. A válaszcsapásban mintegy 400-500 métert elfoglaltunk az LTTE kezén lévő területből Muhamalai körzetben" - mondta a hadsereg szóvivője a Jaffna-félsziget északi részén dúló harcokról.

Forrás: Getty Images

Srí Lanka-i katonák - a Tamil Tigrisek ellenfelei

A védelmi minisztérium később megerősítette a halálos áldozatokról szóló híreket, és hozzátette, hogy hozzávetőlegesen száz tamil felkelő és 74 katona sebesült meg a hadsereg szerda hajnalban indított offenzívájában. Egy neve elhallgatását kérő katonai forrás ugyanakkor a hivatalos bejelentéseknek ellentmondva 20 katona haláláról és 160 megsebesüléséről számolt be. A felkelők a honlapjukra feltett közleményben megerősítették az offenzíva hírét, de a védelmi tárca által közzétett veszteségmérleget nem kommentálták.

A két fél rendszeresen egymásnak tökéletesen ellentmondó, a másik tábor veszteségeit eltúlzó információkat ad az összecsapásokról. Az adatokat független forrásból lehetetlen ellenőrizni, mert a kormány nem engedi az újságírókat a frontvonal közelébe. A colombói vezetés szerint 3025 tamil gerillát öltek meg és 195 katonát vesztettek a harcokban január 1. óta, amikor a kormány hivatalosan is felmondta a hat éve érvényben lévő, de már 2006 óta be nem tartott tűzszüneti egyezményt.

A hindu tamil lázadók 1972 óta harcolnak független államért a 75 százalékban buddhista szingalézek lakta Srí Lanka északi és északkeleti részén. Becslések szerint 60-70 ezer ember vesztette életét a fegyveres konfliktus utóbbi három évtizede alatt.