Kanadában bujkál a kiadatás elől egy magyar roma

Vágólapra másolva!
Elrejtőzött a kanadai hatóságok elől egy magyar férfi, mert nem akarja, hogy kiadják Magyarországnak - közölte egy helyi hírügynökség. A férfi roma származású, és épp azért kapott menedékjogot pár éve, mert úgy ítélték meg, hazájában üldöztetésben lehetne része.
Vágólapra másolva!

"Nem tudok az apám nélkül élni. Ha visszamegy Magyarországra, akár meg is ölhetik, és ezt nem akarom" - mondta a 13 éves Horváth Ádám a The Canadian Press munkatársának. A kanadai hírügynökség számolt be arról, hogy az igazságügyi minisztérium kiadta Magyarországnak az 51 éves Horváth Adolfot, aki azonban elrejtőzött, hogy elkerülje a hazatérést.

A cikk szerint Horváth 1999-ben érkezett meg Kanadába, majd 2004-ben feleségével és gyerekével együtt menekült státust kapott, mert a hatóságok úgy ítélték meg, hogy Magyarországon üldöztetésben lehetne része roma származása miatt. Közben azonban kiderült az is, hogy a férfit a magyar hatóságok csalással és zsarolással gyanúsítják, ezért kérték a kiadatását. A család szerint a gyanúsítás nem megalapozott - írja a The Canadian Press.

Rob Nicholson igazságügyi miniszter úgy döntött, teljesíti a kérést, annak ellenére, hogy a korábbi bevándorlásügyi miniszter is úgy vélte, Horváth számára kockázatos lehet a hazatérés - áll a hírügynökség beszámolójában, amely szerint Nicholson arra alapozva határozott így, hogy a férfi úgyis állami védelem alatt lesz az ellene folyó eljárás miatt.

Múlt hónapban a kanadai legfelsőbb bíróság helybenhagyta a kiadatásról szóló döntést, így Horváth számára nem maradt más jogorvoslati lehetőség. Ezt követően elrejtőzött a hatóságok elől - írja a The Canadian Press, amelynek a férfi felesége feltette a kérdést: "Minden ember ezt csinálná, nem igaz?" A család most abban bízik, hogy az igazságügyi minisztérium meggondolja magát, és leállítja a kiadatást.

Az [origo] egy évvel ezelőtt számolt be egy hasonló esetről. Akkor Kanada egy magyar állampolgárságú, de afgán születésű férfi kiadatását rendelte el. Mohammed Naimnak Magyarországon autókereskedése volt, és a magyar hatóságok szerint több esetben nem fizetett ki olyan embereket, akik beadták hozzá a kocsijukat, illetve kölcsönöket sem fizetett vissza. A férfi 1997-ben költözött családjával Kanadába, és a környezetük szerint rendezett, tisztességes életet éltek, ezért a kiadatási döntés ellen még a helyi képviselő is tiltakozott.