Konzervatív siker Iránban

Vágólapra másolva!
Újabb sikert könyvelhettek el a konzervatívok az iráni parlamenti választások második fordulójában Teheránban és vidéken egyaránt - közölte szombaton az iráni állami televízió internetes portálja részleges hivatalos eredményekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Teheránban elosztásra kerülő 11 mandátumból tízet mondhatnak magukénak a konzervatív jelöltek, a reformerek közül mindössze egy került be. Ha a végleges eredmények megerősítik ezt a tendenciát, a fővárosnak 29 iszlám fundamentalista képviselője lesz a lehetséges 30-ból. Vidéken a még kiadó 40 képviselői helyből is csupán egy tucatnyi jutott a reformereknek. Ez jó eredménynek számít, mivel a reformista erők esélyeit eleve gyengítette az a tény, hogy számos jelöltjüket a választások ellenőrző szervek már az első forduló előtt kizárták. Így a második forduló előtt vidéken mindössze 30 jelölt szállhatott harcba a parlamenti helyekért.

A végleges eredményeket várhatóan még a szombati nap folyamán közzéteszik - közölte az iráni belügyminisztérium. A szavazatszámlálást könnyíti, hogy a voksoláson a jogosultaknak alig 25 százaléka vett részt. Az már azonban az első fordulóban eldőlt, hogy a konzervatívok kényelmes többséget alkothatnak a következő Medzsliszben.