A vérfertőző osztrák apáé a hat gyerek

Vágólapra másolva!
A DNS-vizsgálat megerősítette, hogy valóban a 73 éves alsó-ausztriai Josef Fritzl az apja annak a hat gyereknek, akiket 24 évig fogságban tartott lánya szült - jelentette be kedden Amstettenben a tartományi bűnügyi rendőrség vezetője. A férfit kedden előzetes letartóztatásba helyezték.
Vágólapra másolva!

Fritzl hétfőn feltárta a részleteket a rendőröknek, bevallva tettét, miszerint huszonnégy éven át amstetteni házuk pincéjébe zárva tartotta lányát, Elisabethet és vérfertőzés útján tőle született gyerekeit. Összesen hét gyermek született, de egy röviddel a szülés után meghalt. Ezt bizonyította a DNS-vizsgálat is. A gyerekek - három fiú és három lány - közül hármat a nagyszülők később magukhoz vettek, ők a házban éltek anélkül, hogy tudtak volna a pincében sínylődő testvéreikről.

Fritzl lánya eltűnését azzal magyarázta családjának, hogy az beállt egy szektába, a gyermekek felbukkanását pedig azzal, hogy a lánya tette le őket a ház ajtajába. A nyomozás eddigi állása szerint a család elhitte az apa magyarázatát, és nem kereste a lányt.

A rendőrök kedden házkutatást tartottak a családi ház pincéjében, hogy kiderítsék, lehettek-e az apának segítői. A vizsgálat eddigi állása szerint a gyanúsított felesége, Rosemarie nem tudott a történtekről. Meghallgatták Elisabeth hat testvérét is, akik "közölték, hogy soha semmi gyanúsat nem tapasztaltak a családi házban tett látogatásaik alkalmával".

Gerhard Sedlacek ügyészségi szóvivő elmondta, hogy az áldozatokat - Rosemarie-t, Elisabethet és a gyerekeket - rossz lelkiállapotuk miatt még nem tudták meghallgatni.

Rosemarie, Elisabeth és a hat gyerek közül öt "viszonylag jó fizikai állapotban van, de még folynak a vizsgálatok" - nyilatkozott Berthold Kepplinger, az amstetten-maueri klinika igazgatója, ahol a család jelenleg tartózkodik. A legidősebb gyerek, a 19 éves Kerstin április 19-e óta a kórházban fekszik válságos állapotban.