A rendőrök kegyetlenkedéseitől rettegnek Mozambikban

Vágólapra másolva!
Szinte bármit megtehetnek a rendőrök Mozambikban - állítja egy kedden közzétett jelentésében az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, amelyből kiderül: a hatóságok nem riadnak vissza az éles lőszer használatától, sőt még a gyilkosságtól sem. A jogvédő szervezet átfogó, a rendőrség működését szabályozó törvény megalkotását követeli a mozambiki kormánytól.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet kedden közzétett húszoldalas jelentése szerint a mozambiki rendőrök szinte büntetlenül kínozhatnak és ölhetnek meg bárkit az országban. "A helyi hatóságok azt hiszik, bármit megtehetnek" - állítja Michelle Kagari, a felmérés vezetője, aki szerint a rendőri erőszak növekedését az elkövetők felelősségre vonásának hiánya okozza. A Jogosítvány az ölésre című tanulmány szerint az emberi jogok ellen elkövetett bűncselekményeket - beleértve a jogtalan emberölést is - majdnem kizárólag a rendőrség tagjai követik el.

Kagari szerint a hatóságok által elkövetett erőszakos cselekmények után nem rendelnek el nyomozást, és senki sem vállalja a felelősséget, hogy fegyelmi eljárást indítson a vétkes rendőrök ügyében. Hozzátette: eddig még egy rendőrt sem vádoltak meg az általa elkövetett bűncselekménnyel. A jelentés néhány példán keresztül mutatja be a féktelen rendőri brutalitást.

Éles lőszerrel a tüntetők ellen

A megemelt szállítási költségek miatt idén februárban több tüntetést is tartottak az ország több tartományában, ahol a hatóságok éles lőszerrel lőttek a demonstrálók közé. Maputo városában például legkevesebb három embert megöltek, és több mint harmincat megsebesítettek. A rendőrség szóvivője szerint a rendőrök azért használtak éles lőszert, mert egyes kollégák megdöbbentek a tüntetők látványától, és elfelejtették, hogy éles lőszer van náluk.

Egy állampolgári bejelentés kapcsán derült fény arra az esetre, amikor mozambiki rendőrök tavaly augusztusában elraboltak és megkínoztak egy férfit. Abrantes Afonso Penicelát saját otthonából rabolták el, és autóba tuszkolták. A férfinak mérgező injekciót fecskendeztek a testébe, majd egy elhagyatott helyre szállították. Ott nyakon lőtték, felgyújtották, végül magára hagyták. A férfinak - sérülései ellenére - sikerült a közeli országútig elvergődnie, ahol egy arra járó gépjármű utasai megtalálták, és kórházba szállították. Ezt követően belehalt sérüléseibe. Az AI jelentése szerint egyetlen személyt sem gyanúsítottak meg a férfi megölésével.

A jogvédő szervezet közleményében azonnali fellépést sűrget a mozambiki hatóságok brutalitásai ellen, és átfogó, a rendőrség működését szabályozó törvény megalkotását követeli a mozambiki kormánytól.