Tüntetésért életfogytiglant kaptak tibetiek

Vágólapra másolva!
17 tibetit ítéltek el Kínában a lhászai zavargások miatt. A tüntetők három évtől életfogytiglanog terjedő börtönbüntetést kaptak - ők voltak az elsők, akiket elítéltek a márciusi zavargások miatt. Közben Kína-ellenes tüntetőket fogtak el Vietnamban.
Vágólapra másolva!

Megszülettek az első ítéletek Kínában a lhászai zavargásokkal kapcsolatban. A kínai igazságszolgáltatás három évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre ítélt 17 személyt, mert részt vettek a március 14-i lhászai zavargásokban.

A lhászai középfokú bíróság nyilvános tárgyaláson hirdette ki az ítéleteket - jelentette az Új Kína (Xinhua) hírügynökség. A kínai hatóságok közlései szerint 18 civilt és egy rendőrt öltek meg a lhászai zavargások tibeti részvevői, és 382 polgári személynek, valamint 241 rendőrnek okoztak sérüléseket. Felgyújtottak hét iskolát, öt kórházat és 120 lakást, kifosztottak 908 boltot. Az általuk okozott teljes kár hivatalos becslés szerint 244 millió jüanra (több mint 22 millió euró) rúg.

Március 10-én, az 1959-es Kína-ellenes tibeti felkelés évfordulóján kezdődtek a kínai politika elleni tüntetések Tibet székhelyén, Lhászában, és március 14-től fajultak zavargásokká. Emigrációban élő tibeti vezetők állítása szerint a kínai hatóságok több mint 150 embert öltek meg a zavargások elfojtásakor, több mint kétezret pedig őrizetbe vettek.

Kína-ellenes tüntetőket tartóztattak le Vietnamban

Két Kína-ellenes aktivistát tartóztattak le Hanoiban az olimpiai láng vietnami váltója napján. A két fiatalember Hanoi óvárosának piacterén egy "Peking 2008" feliratú fekete transzparenst emelt a magasba, amelyen az olimpiai öt karikák helyére bilincseket rajzoltak. Később őrizetbe vettek egy nőt is.

A rendőrség szétoszlatta a tömeget és felszólította a külföldi újságírókat, hogy hagyják el a környéket - közölte a francia hírügynökség helyszíni tudósítója. A rendőrség hivatalosan nem nyilatkozott az incidensről.

Az olimpiai láng hétfőn este érkezett Vietnamba az észak-koreai fővárosból, Phenjanból, ahol a többi állomással ellentétben, nem voltak Peking-ellenes és Tibet-barát tüntetések. A vietnami stafétát helyi idő szerint este 18.30-kor indítják (közép-európai idő szerint 13.30-kor) Ho Si Minh-városban, szigorú biztonsági körülmények között, miután több békés tüntetésre való felhívás látott napvilágot.