11 év után összeül a kubai kommunista párt

Vágólapra másolva!
Tizenegy év után ismét összeül a Kubai Kommunista Párt kongresszusa. A kongresszust 2009-ben tartják - jelentette be Raúl Castró. A pártelnök-államfő célja, hogy a párt irányelveket kapjon a kongresszuson arra az időszakra, amikor a "történelmi nemzedékek" már eltűntek. A kongresszus így Kuba Castro utáni jövőjét határozhatja meg.
Vágólapra másolva!

Raúl Castro kubai államfő-pártvezető összehívta a Kubai Kommunista Párt következő kongresszusát. Az esemény különleges, mert tizenegy éve ez lesz az első ilyen rendezvény a karibi szigetországban. Castro helyi idő szerint hétfőn Havannában, a párt Központi Bizottságának a televízióban élőben közvetített ülésén jelentette be: a következő - sorrendben a hatodik - pártkongresszust 2009 második felében rendezik meg. Az utolsó pártkongresszust 1997-ben tartották, az elvileg ötévenként esedékes tanácskozás 2002-ben és azóta is elmaradt.

Az újabb pártkongresszus összehívását több apróbb társadalmi változás előzte meg a szigetországban, amelyekkel az államfői tisztséget bátyjától, Fidel Castrótól idén februárban hivatalosan is átvevő Raúl Castro javítani akarta a kubai átlagpolgárok életkörülményeit, és enyhíteni a velük szembeni korlátozó intézkedések szigorát.

Raúl Castro a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy a pártnak irányelveket kell meghatároznia, többek között arra az időszakra, amikor a "történelmi nemzedékek" már letűnnek az ország vezetéséből. Hírügynökségi értékelés szerint a következő pártkongresszus ily módon jóval a 76 éves Raúl Castro - és a 81 éves Fidel Castro - utáni időkre is meghatározhatja az ország politikai jövőjét.

Raúl Castro egyúttal közölte, hogy több, halálbüntetésre ítélt személy esetében enyhítik majd az ítéletet, de e büntetési forma továbbra is a kubai jogrendszer része marad.