Le Pen már a szélsőjobbnak se kell

Vágólapra másolva!
Jean-Marie Le Pen pártelnöknek a gázkamrákról hangoztatott véleménye "nem kötelezi a Nemzeti Frontot", és "semmi esetre sem jelent politikai irányvonalat" - jelentette ki Louis Aliot, a francia szélsőjobboldali párt főtitkára.
Vágólapra másolva!

A Libération című napilap keddi beszámolója szerint először fordult elő, hogy a szélsőjobboldali párt 80 éves alapítójától a Nemzeti Front (FN) nyilvánosan közleményben határolódott el.

Az ügy hátterében az áll, hogy Le Pen egy szinte ismeretlen magazinban, a Bretons-ban múlt pénteken megjelent interjúban megismételte azt az 1987-es kijelentését, amely szerint a "gázkamrák csupán egy részletkérdését jelentik a II. világháborúnak".

Lánya, Marine Le Pen, az FN alelnöke azonnal közölte, hogy nem osztja apjának a gázkamrákról vallott nézeteit. A párizsi ügyészség pedig jelezte, hogy megvizsgálja, indítható-e újabb eljárás a Nemzeti Front vezetője ellen azért a mondatáért, amiért húsz évvel ezelőtt egyszer már 46,5 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték.

Számos közéleti személyiség és szervezet elítélő szavai után a szélsőjobboldali párt hétfőn tette közzé azt az elhatárolódást, amelyben a főtitkár bevallja, hogy Le Pen kijelentése zavart okozott soraikban.

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű civil szervezet szerint az interjú "szánalmas kísérlet" volt Jean-Marie Le Pen részéről, hogy visszatérjen a médiába.