Nem boldogulnak ópiumföldön a brit katonák

Vágólapra másolva!
A The Times szerint kudarcot vallott a brit hadsereg taktikája Afganisztán Helmand nevű tartományában. Az Egyesült Királyság kötelékében harcoló 5500 katonának ugyanis nem sikerült felszámolnia sem a tálibok térségre kifejtett, egyre növekvő befolyását, sem az ópiumcsempészetet. A brit lap szerint a sikertelenség miatt vezényeltek át hétfőn 3500 amerikai tengerészgyalogost, akik átveszik a térség katonai irányítását is.
Vágólapra másolva!

A The Times szerint a NATO Afganisztánban szolgálatot teljesítő brit egységeit ért kritikák miatt vezényeltek át hétfőn egy 3500 fős amerikai tengerészgyalogos különítményt az ország déli részén található Helmand tartományába. Az afganisztáni szövetségesek parancsnoka, Dan McNeill tábornok ugyanakkor elmondta: az átcsoportosítás oka az volt, hogy az elmúlt hét év során sokkal kevesebb csapat állomásozott ezen a területen, mint amennyire valójában szükség lett volna. "A mostani csapaterősítés célja, hogy biztosítsuk és fenntartsuk az erős katonai jelenlétet, és levegyük a nyomást a tartomány északi részén harcoló egységek válláról" - mondta McNeill.

A brit lap szerint az átcsoportosítás miatt a térségben harcoló közel 5500 brit katona kénytelen lesz átvenni az amerikaiak tálibok ellen alkalmazott taktikáit, mivel ezt követően az Egyesült Államok hadserege - az afganisztáni szövetséges NATO-rangsor alapján - vezeti a további hadműveleteket a déli tartományban. A csapaterősítéssel hallgatólagosan elismerték a térség irányítását két éve átvevő brit hadsereg helmandi kudarcát. Az amerikaiak szerint ugyanis a briteknek nem sikerült megfékezniük sem a tálibok térségre kifejtett, egyre növekvő befolyását, sem az ópiumcsempészetet, amely leginkább épp Helmand tartományra jellemző.

A déli országrészbe vezényelt tengerészgyalogosok parancsnoka, Pete Petronzio elmondta: az új egységek feladata lesz a korábbi tálib kommunikációs csatornák megszakítása. Az ezredes szerint ugyanis így megakadályozható a sebesült lázadók és az ópium Pakisztán felé áramlása, valamint meg lehet szüntetni a táliboknak szánt fegyver és pénzutánpótlásokat.

Az amerikai különítmény - amelyet először az iraki hadszíntérre vezényeltek volna - Helmand északi részén állomásozik majd. Az amerikai-brit együttműködés kapcsán Petronzio megjegyezte: az egységek közös irányítás alá kerülnek, amelyeket McNeill tábornok személyesen irányít Kabulból.

Nyomáskényszer

A csapatátszervezés lehetőséget ad az USA-nak, hogy rávegye szövetségeseit saját afganisztáni taktikájának követésére - állítja a The Times, amely szerint ez elsősorban a tálibokkal és egyéb afgán lázadócsoportokkal kialakított brit kapcsolatokat érintené érzékenyen. A brit kormányt ugyanis többször érte az a vád, hogy túl engedékeny a tálibokkal szemben. A The Independent még februárban írt arról, hogy a brit titkosszolgálat emberei - Afganisztán és az Egyesült Államok rosszallását is kiváltva - eddig nem tisztázott körülmények között létesítettek kapcsolatot tálib katonai vezetőkkel. A brit titkosszolgálat szóvivője akkor csak annyit közölt: céljuk csupán az afgán lázadók megbékítése volt.

A fegyveres lázadókkal fenntartott engedékeny kapcsolatok mellett, a ópiumtermelés ellen vívott harcban is kudarcot vallottak a britek - írja a The Times. Míg az Egyesült Államok tavaly eredményesen felszámolta és minimálisra csökkentette az észak-keleti Nangarhar tartomány máktermelését, addig a britek ellenőrizte Helmandban idén rekordtermés várható. Az amerikaiak által ellenőrzött tartományban - a britekkel ellentétben - ugyanis a legtöbb termelőt letartóztatták, a termést megsemmisítették, az utakon pedig szigorúan ellenőrizték az áruforgalmat.

A siker titka

A kritikai észrevételek mellett McNeill tábornok azt is elmondta: a csapatok gyakori áthelyezgetése sem javítja a helyiekkel kialakított viszonyt. A tábornok szerint az amerikaiakhoz hasonlóan minden NATO-szövetségesnek - a most érvényben lévő fél év helyett - egy évre kellene emelnie az Afganisztánban állomásozó egységek egy helyben eltöltött szolgálatának idejét. "Így egyrészt a csapatok jobb helyismerettel rendelkeznének, másrész az afgánok is jobban bíznának a katonákban" - tette hozzá McNeill.

A NATO afganisztáni missziójának sikerében ugyanakkor nagy szerepet játszik az amerikaiak által megkezdett újjáépítési program is - állítja Mark Johnstone ezredes, a kelet-afganisztáni erők helyettes parancsnoka, aki szerint a 280 millió dolláros (44,8 milliárd forint) beruházás a leghatásosabb fegyver lehet a helyiekkel kialakított jó viszonyban. "A program keretében iskolákat, utakat, kórházakat építettünk" - mondta Johnstone, aki hozzátette: kár, hogy a többi NATO szövetséges az elmúlt hat év során nem indított hasonló beruházásokat.