Kényszermunkára fogott gyermekeket találtak Kínában

2008.05.01. 14:48

Egy kínai napilap beszámolóját követően több száz, kényszermunkára fogott fiatalkorúra találtak rá a dél-kínai Kuangtung tartományban. A 9 és 16 év közötti gyerekeket 70 forintos órabérért dolgoztatták kora reggeltől késő estéig. A gyerekmunkásokat alkalmazó munkaadókat működési engedélyük bevonásával, vagy 15 nap - rendkívüli esetben hosszabb - elzárással is büntethetik.

Kényszermunkára fogott gyermekek után kutatnak a dél-kínai Kuangtung tartományban, miután egy kínai napilap beszámolója szerint több száz fiatalkorú munkást dolgoztatnak a helyi üzemekben 70 forintos órabérért. A nyugat-kínai Szecsuan tartományban található Liangsanból jól fizető munka reményében az emberkereskedők több mint ezer, 9 és 16 év közötti gyermeket csaltak el a Gyöngy folyó deltájánál található Tungkuan, Sencsen és Hujcso ipari körzeteibe, ahol olcsó gyári munkásként naphosszat dolgoztatták őket.

A hatóságok szerint a helyi rendőrség eddig közel száz fiatalt talált meg a településen különböző bérelt szálláshelyeken. Az esettel összefüggésben néhány letartóztatásra is sor került. Tungkuan város vezetése a gyermekek felkutatására és az illegális foglalkoztatás felszámolására egy speciális osztagot állított fel.

A helyi maffia irányítása alatt működő hálózat tagjai az üzemektől munkásonként 200-300 jüant (4500-7000 forintot) kaptak, miközben a szervezet vezetői, akik a gyermekeket munkára csábították, havi 800 ezer forint körüli összeget kerestek. A gyerekek óránként átlagosan 3 jüant (70 forintot) kaptak, a munkaidő pedig kora reggeltől késő estig tartott. A helyi munkaügyi hatóság vezetője elmondta: a munkaadók többsége kis és közepes méretű vállalkozás, jórészük az illetékes hivataloknál sincs bejegyezve, a működési költségeket pedig a minimálisra szorítják.

Kényszerhelyzet

Hou Jüan-kao, a Központi Nemzetiségi Egyetem professzora szerint a szegényég kényszeríti a családokat arra, hogy gyermekeiket munkára küldjék. "Liangsanban, ahol a mezőgazdaságból származó jövedelmek nem elegendőek a családok eltartásához, a gyermekeknek már 8-9 éves korban munkába kell állniuk. A legtöbb család pedig boldog, ha gyermekük néhány száz jüant (8-10 ezer forintot) megkeres havonta" - tette hozzá Hou.

A kínai munkaügyi törvények és a gyermekek védelméről szóló törvények értelmében 16 évesnél fiatalabb gyermeket foglalkoztatni tilos. Más területeken, mint a sport, vagy az előadóművészet, kormányzati jóváhagyással, és az iskoláztatási kötelezettség betartásával gyermekek is vállalhatnak munkát. A szabálysértő munkaadó a vétség súlyosságától függően pénzbüntetésre, a működési engedély bevonására vagy 15 nap elzárásra is büntethető. Rendkívüli esetben hosszabb börtönbüntetés is kiszabható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK