Két grúz felderítőgépet lőtt le Abházia

Vágólapra másolva!
Vasárnap két újabb grúz felderítőgép lelövését jelentette be Abházia. A szakadár grúz tartomány fölött így már négy grúz pilóta nélküli megfigyelő gépet lőttek le. Grúzia szerint az egyikkel orosz gép végzett. Az abház hadsereget fokozott harckészültségbe helyezték.
Vágólapra másolva!

Lelőttek vasárnap két pilóta nélküli grúz felderítőgépet a kaukázusi köztársasághoz tartozó, de elszakadni akaró Abházia fölött. Merab Kismarja abház védelmi miniszter korábban arról tájékoztatta Ria Novosztyit, hogy az abház légvédelem ismét lelőtt egy pilóta nélküli grúz felderítő repülőgépet, ugyanolyan típusút, mint két héttel ezelőtt. Az akció közép-európai idő szerint 14 óra tájban történt. Szuhumiban később egy második felderítőgép lelövéséről is beszámoltak, ezt a gépet alig háromnegyed órával az elsőt követően lőtték le abház bejelentés szerint. Jelenleg keresik a gépek roncsait.

Az utóbbi hetekben Abházia ezekkel együtt négy grúz kémrepülőgépet lőtt le saját állítása szerint, az elsőt március 18-án. Egy grúz tisztségviselő viszont azt állította, hogy vasárnap egyáltalán nem szállt föl grúz gép. Grúzia Oroszországot vádolja azzal, hogy április 20-án lelőttek egy felderítőgépet, Moszkva azonban cáfolja ezt.

Abháziában a tűzszüneti vonal mentén állomásozó katonai erőket fokozott harckészültségbe helyezték a grúz-abház viszály kiéleződése miatt. Mint Krisztyian Bzsanyija, az abház elnök szóvivője közölte, külön erőket vezényeltek a légtér biztosítására. Szergej Bagaps, a senki által el nem ismert, de Oroszország támogatását élvező szakadár köztársaság elnöke a szóvivő szerint szolgálati helyén tartózkodik, és parancsot adott arra, hogy a hadsereg mérjen csapást az Abházia légterét megsértő minden célpontra.