Az osztrák rendőrség szerint elképzelhető, hogy saját lányától született 19 éves unokájával is fajtalankodott Josef Fritzl - írja a The Daily Telegraph, amely szerint a 73 éves osztrák férfi már 1978-ban tervbe vette, hogy atombunkert épít amstetteni háza alá. Az eset kirobbanása óta az osztrák férfi számláit befagyasztották, és vizsgálatot indítottak 2,2 millió eurós (572 millió forint) jelzáloghitelével kapcsolatban is.

A nyomozást vezető rendőrök szerint saját lányától született 19 éves unokájával is fajtalankodhatott a vérfertőzéssel gyanúsított Josef Fritzl - írja kedden a The Daily Telegraph. A hatóságok egyelőre nem tudták kikérdezni a kómába esett Kerstint - akinek orvosai szerint több szerve is felmondta a szolgálatot -, ám orvos szakértői vizsgálatot kértek azzal kapcsolatban, hogy megállapítható-e a szexuális zaklatás ténye. A lány orvosa, Albert Reiter a brit lapnak ugyanakkor azt mondta: ez a vizsgálat jelen helyzetben kivitelezhetetlen.

Az alsó-ausztriai bűnügyi rendőrség parancsnoka szerint Fritzl motivációja az volt, hogy a felesége után saját lánya is hét gyereket szüljön neki. Franz Polzer ezredes azt is elmondta: a 73 éves osztrák férfi egy építési engedély alapján már 1978-ban tervbe vette, hogy megépíti föld alatti bunkerét. Az ablak nélküli cella kialakítását azonban csak évek múlva kezdte el, és csak később, 1993-ban bővítette ki.

Pénzügyeit is vizsgálják

Az osztrák hatóságok szerint a férfi még a hidegháború idején kért engedélyt az atombunker megépítésére, és azt mondta: egy esetleges Ausztriát ért atomtámadás miatt építi meg a háza alatti pincerendszert - írta még múlt héten a The Sun. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy Fritzl milyen pénzügyi forrásokból finanszírozta tervét. A The Times úgy tudja: az eset kirobbanása óta az osztrák férfi számláit befagyasztották, a korábban odaítélt 1 millió eurós (260 millió forint) hitelének még folyósítás alatt álló részleteit visszahívták, és vizsgálatot indítottak 2,2 milliós (572 millió forint) jelzáloghitelével kapcsolatban is.

Az amstetteni kórház - ahová Fritzl lányát és annak három gyerekét is beszállították - közben először közölt adatokat a bunkerből kiszabadított áldozatokról. Az intézmény szóvivője elmondta: a vérfertőző apa 42 éves lányát nagyon megviselték az események, és korához képest igen legyengült állapotban van. A másik két gyerek - a 18 éves Stefan és az ötéves Felix - a héten találkozhatott először másik három testvérével.

Az amstetteni Josef Fritzlt az orsztrák hatóságok azzal vádolják, hogy 24 éven át - saját otthona alatt épített bunkerben - tartotta fogva lányát, a most 42 éves Elisabethet, akivel vérfertőző viszonyt folytatott. A 73 éves férfinak hét gyermeke született lányától, akik közül hármat feleségével nevelt, míg hármat lányával együtt tartott fogva. A férfi - aki korábban beismerte tettét - ügyvédje és a vizsgálatot elrendelő ügyészség egyaránt pszichiátriai szakértői vizsgálatot kért Fritzl elmeállapotának felmérésére.