Már 22 ezer fölött a mianmari áldozatok száma

Vágólapra másolva!
Már több mint 22 ezer fölött van a szombati mianmari ciklon halálos áldozatainak száma, pedig egyes katasztrófasújtotta területekkel még mindig nem sikerült kapcsolatba lépniük a mianmari hatóságoknak. A halottak mellett további 41 ezren eltűntek, egymillióan váltak földönfutóvá. A mianmari kormány segítséget kért, a segélyszervezetek szerint a pusztítás a 2004-es cunamiéval vetekszik.
Vágólapra másolva!

A mianmari ciklon halálos áldozatainak száma már több mint 22500 - írja a BBC a helyi médiára hivatkozva. További 41 ezer embert eltűntnek nyilvánítottak. Több, a pénteki vihar miatt elzárt területtel még mindig nem sikerült kapcsolatba lépni, és a jelentések szerint százezrek maradtak tiszta víz és menedék nélkül. A 190 kilométer óránkénti sebességű szélvihar okozta károk felmérése még mindig nem fejeződött be.

A hatóságoknak sikerült kapcsolatba lépniük az Iravádi folyó deltájának lakosaival. A vihar ezt a területet sújtotta leginkább, a várakozások szerint sok új halottról vagy eltűntről számolhatnak be - mondta U Njan Van, a dél-kelet ázsiai ország külügyminisztere. U Njan Van szerint csak Bogalay városában tízezer halott van. Egyes segélyszervezetek szerint egymillióan váltak hajléktalanná a 7 milliós lakosságú Iravádi-térségben.

Mianmar vezetői közölték: elfogadják a nemzetközi segítséget, tekintettel a katasztrófa méreteire. Az országot irányító katonai kormány mindeddig gyanakvóan viselkedett a segélyszervezetekkel, és korlátozta tevékenységüket - írja a BBC. A mianmari katonai junta még a 2004-es cunami után sem kért segítséget.

A Nemzetközi Vöröskereszt illetékese, Matthew Cochrane az Iravádi folyó deltájából érkező jelentésekből úgy tudja: egyes falukban a házak 95 százaléka megsemmisült. A sár egész falukat borított be. A vihar utakat rongált meg, házakat repített el, magasfeszültségű kábeleket szakított el, pusztítása nyomán százezrek maradtak hajlék nélkül - írja a BBC.

Az ENSZ térségi humanitárius ügyekért felelős egyik tisztviselője azt nyilatkozta: "Jelenleg annyit tudunk, hogy több százezer embernek van sürgős szüksége menedékre és tiszta ivóvízre." Az országban jelen lévő segélyszervezetek már megkezdték az élelmiszerek, edények, víztisztító készülékek osztását, de azt közölték: égető szükség van gyógyszerekre, élelemre, moszkitóhálókra.

A katasztrófasújtotta országban az élelmiszerek, üzemanyagok ára már drasztikusan felszökött, ami sokakat nehéz helyzetbe sodort. Számos ország és nemzetközi segélyszervezet - köztük az Európai Unió, az ENSZ, a Vöröskereszt, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége - is közölte, hogy kész gyors segítséget nyújtani a természeti csapás sújtotta országnak. Thaiföldről, Indiából hamarosan megérkeznek a segélyszállítmányok több hajón.

Az Egyesült Államok is segítséget ígért, ha Mianmar beenged egy amerikai csapatot, hogy segíthessenek kezelni a helyzetet. A junta három hajón küldött élelmiszert a deltavidékre, az ország legfontosabb rizstermesztő területére, ahol az 53 milliós összlakosság csaknem fele él - mondta az EU ranguni segélyezési illetékese.

A Nargis ciklon péntek este csapott le Mianmar délnyugati partvidékére óránként 190-240 kilométer közötti sebességgel örvénylő széllel, és szombaton is folytatta a pusztítást. Az ítéletidő nyomán Rangunban összeomlott az áram- és vízszolgáltatás, akadozott a telefon- és internetösszeköttetés. A 2004 decemberében Kelet-Ázsián végigsöprő cunami óta ez volt a legpusztítóbb katasztrófa a térségben. Az Indiai-óceán térségében három és fél évvel ezelőtt pusztító cunaminak körülbelül 220 ezer halálos áldozata volt, köztük 168 ezer egyedül Indonéziában.

Forrás: MTI

A World Vision elnevezésű humanitárius szervezet szakemberei helikopterekkel a legnagyobb pusztítást elszenvedett területek fölé repültek, és utána kijelentették, hogy a ciklon okozta károk súlyosabbak lehetnek még a 2004. decemberi ázsiai szökőár okozta károknál is, miközben a segítségnyújtás eszközei korlátozottak a szállítási nehézségek miatt.