Az iraki al-Kaida vezérének névrokonát fogták el

Vágólapra másolva!
Egy amerikai katonai szóvivő szerint csak a neve azonos az iraki al-Kaida vezérével annak a férfinak, akit csütörtök este fogtak el, és azt hitték róla, hogy ő Abu Hamza al-Muhadzsir. Abu Hamza fejére az USA ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.
Vágólapra másolva!

Nem az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának vezetője az a férfi, akit az észak-iraki Moszulban tartóztattak le - közölte pénteken az amerikai hadsereg egyik szóvivője. A bagdadi védelmi minisztérium csütörtök este jelentette be az al-Irakíja televízióban, hogy elfogták Abu Ajjúb al-Maszrit (másik nevén: Abu Hamza al-Muhadzsirt).

Peggy Kageleiry amerikai katonai szóvivő szerint nem azt az Abu Hamza al-Muhadzsirt tartóztatták le, aki az al-Kaida iraki szárnyát vezeti, hanem egy hasonló nevű személyt, akinek azonban semmi köze hozzá.

Mudzsahir a jordániai születésű Abu Muszad az-Zarkávi halála után vette át az iraki al-Kaida vezetését. Zarkávit 2006 nyarán ölte meg egy amerikai rakéta. Az egyiptomi születésű Mudzsahir, akit elsősorban Abu Ajjúb al-Maszriként emlegetnek, Zarkávi közeli szövetségese volt. Az amerikai hadsereg 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Mudzsahirról már tavaly májusban azt híresztelték, hogy meghalt, ám nem sokkal később közzétettek egy állítólag tőle származó hangfelvételt. Egy hónapja megint hangüzenetet küldött, amelyen újabb támadásokra biztatott, annak megünneplése alkalmából, hogy az Irakban amerikai áldozatok száma átllépte a négyezres határt.