A Hezbollah átvette az irányítást Nyugat-Bejrútban

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag háborús helyzet alakult ki Libanonban, miután a kormány kedden lekapcsolta a radikális síita Hezbollah kommunikációs csatornáit. A Hezbollah és a kormány csapatai között fegyveres összecsapások kezdődtek, a radikális szervezet fegyveresei pedig pénteken átvették a főváros, Bejrút nyugati részének ellenőrzését - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A polgári lakosság folyamatosan elhagyja a libanoni főváros, Bejrút nyugati részét, miután a két napja kezdődött fegyveres összecsapások miatt a radikális síita mozgalom, a Hezbollah átvette a város nyugati felének ellenőrzését - írja a BBC. A legtöbben megpróbálnak átjutni a város keresztény negyedébe, amelyet a milicisták eddig megkíméltek a harcoktól. A libanoni fővárosban közben lezárták a kikötőt és a nemzetközi repülőteret is (a Malév bejrúti járatát is törölték).

A fegyveres összetűzések akkor kezdődtek el, amikor a bejrúti kormány kedden lekapcsolta a Hezbollah telekommunikációs csatornáit. A BBC szerint félő, hogy Libanonban ismét polgárháború törhet ki. A három napja tartó lövöldözések során 11 ember meghalt, és közel harminc megsebesült.

A közel-keleti országban hónapok óta feszült a helyzet, ugyanis Libanonban tavaly november vége óta nincs államfő. Emile Lahud távozását követően a parlamenti pártok immár nyolc hónapja nem tudnak megegyezni az új elnök személyéről. A jelenlegi szunnita kormány pedig nem tárgyal a Szíria és Irán által is támogatott Hezbollah képviselőivel, akik szerint a betöltetlen elnöki poszt miatt az ország hadseregét egyes politikusok magáncélokra használhatják fel.

A kormány keddi akciójával nem tett egyebet, mint hivatalosan is háborút indított a síita radikálisok ellen - közölte pénteken a Hezbollah egyik vezetője, Haszán Naszrallah. A BBC libanoni tudósítója szerint a Hezbollah akcióival megalázó helyzetbe került a bejrúti kormány, amelynek fegyveresei péntek délutánra mindenhol megadták magukat. A Hezbollah vádjaira Szaad al-Hariri, a szunniták vezető politikusa úgy reagált: a kommunikációs vonalak megszakítása csupán félreértés volt. A brit lap szerint a médiamogulként is ismert politikus a kormány nevében pénteken tárgyalásra szólított fel a a síita radikálisokat, és egyben szorgalmazta az utcai harcok beszüntetését.