Kiáll Mugabe ellen a zimbabwei ellenzék

Vágólapra másolva!
A korábbi bejelentés ellenére a zimbabwei ellenzék jelöltje, Morgan Tsvangirai úgy döntött, kiáll az elnökválasztás második fordulójára az országot 28 éve irányító Robert Mugabe ellen. Az ellenzék szerint már az első fordulóban nyertek, de a hivatalos eredmény szerint szükség van második fordulóra is.
Vágólapra másolva!

A zimbabwei ellenzék vezére, Morgan Tsvangirai hajlandó részt venni az elnökválasztás második fordulójában, és összemérni erejét az afrikai országot 28 éve irányító Robert Mugabéval - jelentette be szombaton a dél-afrikai fővárosban Tsvangirai, hozzátéve, hogy két napon belül hazatér. Korábban az ellenzéki jelölt hallani sem akart az elnökválasztás második fordulójáról. Pártja adatai szerint ugyanis a március végén tartott első fordulóban egyértelmű győzelmet aratott a szavazatok 50,3 százalékának megszerzésével.

Az országos választási bizottság múlt heti közlése szerint viszont az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget: Tsvangiraira a választók 47,9, míg Mugabére 43,2 százaléka adta a szavazatát. A második fordulóra a hivatalos eredmény közzététele után legföljebb három héttel kell sort keríteni, azaz a legkésőbbi időpont május 23. Tsvangirai azt követeli, hogy a szavazásra nemzetközi megfigyelők és külföldi újságírók jelenlétében kerüljön sor. Emellett szükségesnek tartja új választási bizottság megalakítását, mivel a jelenlegi testület szerinte nem pártatlan.