Nagy fehércápa támadt egy ausztrál úszóra, aki úgy menekült meg, hogy a ragadozó szemébe bökött, miután az állat csúnyán megharapta a ballábát és magával vonszolta a vízben. "Először azt hittem, delfin" - mondta el a 37 éves Jason Cull a The Australian című lapnak hétfőn.

"Csak azt éreztem, hogy húz magával. A kopoltyúját akartam kitapogatni, de végül a szemét találtam el, jól belenyomtam az ujjam, mire elengedett" - mondta el a férfi.

Az áldozat szerint mintegy négyméteres cápa két darabot kiharapott a férfi lábából, lábikrája felét letépte, összemarcangolta a térdét és a combját. A férfi segélykiáltásait meghallva egy hullámlovas sietett a megmentésére.

Áprilisban egy szörföző ausztrál kamaszt ölt meg egy cápa. Ausztráliában a cápák védettek és viszonylag ritkán támadnak emberre. Az amerikai székhelyű, cápatámadásokat dokumentáló nemzetközi szervezet (angol rövidítéssel ISAF) adatai szerint a cápák által megtámadottak mintegy 42 százaléka hullámlovas. Ausztráliában tavaly 12 cápatámadást jegyeztek fel, egyikük sem végződött halállal, míg világszerte összesen 71 esetben támadtak emberre cápák.