Hiába hívta az ENSZ-főtitkár a mianmari vezetőt

Vágólapra másolva!
Megérkeztek az ENSZ és az Egyesült Államok első segélyszállítmányai a ciklon által sújtott Mianmarba, a nemzetközi szervezet főtitkára, Ban Ki Mun szerint azonban tűrhetetlen, hogy milyen lassan reagált a vészhelyzetre az ország katonai vezetése. A főtitkár próbált kapcsolatba lépni Mianmar első emberével, de nem sikerült, ezért levelet küldött neki.
Vágólapra másolva!

"Hihetetlenül csalódott" - az ENSZ-főtitkára, Ban Ki Mun azt mondta, ilyen érzése van amiatt, hogy lassan folyik a segélyek szétosztása a természeti katasztrófa sújtotta Mianmarban. A főtitkár szerint tűrhetetlen, hogy a mianmari vezetés a külföldről érkező segélyszállítmányoknak csak töredékét engedi be az országba. Közölte azt is, hogy többször próbált kapcsolatba lépni Than Sve tábornokkal, a katonai junta vezetőjével, de nem tudott beszélni vele, ezért hétfőn levelet küldött neki.

A legutóbbi hivatalos adat szerint 32 ezer halálos áldozata van a katasztrófának, bár ranguni diplomaták néhány napja 100 ezres becsléseket ismertettek, és a segélyszervezetek ennél is gyászosabb mérlegre számítanak arra az esetre, ha a mentőcsapatoknak nem sikerül időben a ciklon által sújtott körzetekbe eljutni.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közben genfi székhelyén közölte, hogy szárazföldi úton megérkezett a mianmari fővárosba az a segélyszállítmánya, amely 10 ezer ember számára elegendő - 20 tonna össztömegű - sátrat és tartozékait tartalmazza. Ezek az első olyan ENSZ-kamionok, amelyek bejutottak a május 3-i ciklon által sújtott országba. A Thaiföldről induló két jármű útja két napig tartott. A sátrakat civilszervezetek állítják fel ott, ahol szükség van rájuk - közölte az UNHCR.

Szintén megérkezett Rangunba az Egyesült Államok első segélyszállítmánya egy C-130-as katonai gép fedélzetén. A 14 tonnányi segélyt a thaiföldi Utapao katonai támaszpontjáról indították el, miután a mianmari vezetés hosszas alkudozás után beleegyezett a fogadásába. A mianmari kormány szóvivője szerint a szállítmányt részletekben viszik tovább helikoptereken az Iravádi folyó deltájába. Kedden két további amerikai légi szállítmányt várnak Rangunba.

A magyarokat se engedik be

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint a mianmari kormány hétfőn sem adott belutazási engedélyt a Thaiföldön várakozó segélyszervezeteknek. A magyar szervezet munkatársa, Luter Gábor információi szerint az egyik nemzetközi szervezet szombaton bejutott teherautói után mintegy 1500 dollár belépési díjat kértek járművenként a hatóságok.

"A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elfogadhatatlannak tart a segélyszállítmányok után fizetendő mindennemű külön vámot, s továbbra is szorgalmazza a segélyszervezetek bejutásának és szabad mozgásának engedélyezését" - áll a közleményben.

Louis Michel, az Európai Bizottság humanitárius ügyi és fejlesztéspolitikai biztosa keddre Brüsszelbe összehívta a EU fejlesztésügyi minisztereit, hogy megvitassák a ciklon után Mianmarban kialakult humanitárius helyzetet - közölte a biztos hétfőre virradóra kiadott közleményében. A tanácskozás után Louis Michel személyesen Rangunba kíván utazni, hogy megvitassa a helyi hatóságokkal a nemzetközi segítségnek a katasztrófa sújtotta lakossághoz való eljuttatását.