Clinton nyert, Obamát méricskélik

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően Hillary Clinton nyerte a keddi demokrata előválasztást Nyugat-Virginia államban . Igaz, ennek a fordulónak nem volt komoly tétje, így továbbra is Barack Obama a befutó, aki nem is igazán figyelt oda erre a menetre.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton nyerte a keddi demokrata előválasztást Nyugat-Virginia államban. Az előrejelzések Clinton magabiztos győzelmét ígérték és a jelek szerint tönkreverte Obamát: a választók 67 százaléka adta le a szavazatát Clintonra, Obama pedig csak 28 százalékot szerzett a CNN szerint a voksok 90 százalékának összeszemlálása alapján.

Bár csak 28 küldött szavazata múlik a nyugat-virginiai előválasztáson, Hillary Clinton mégis mindent bevetett. Clinton - aki kevesebb küldöttet állított maga mellé, kevesebb államban győzött és kevesebb pénzt gyűjtött az előválasztásokon, mint Barack Obama - a BBC szerint keményen kampányolt. Puhította a választókat azzal, hogy elengedi nyárra a benzin adótartalmát, bedobta a büszkeségét, de előállt azzal is, hogy ő a tuti elnökjelölt, mert sok a szavazója a katolikusok, a latinok és a melósok körében, márpedig John McCaint, a republikánus elnökjelöltet ők is kedvelik. Sőt, emlékeztetett arra is, hogy demokrata jelölt nem nyert elnökválasztást úgy 1916 óta, hogy nem ő nyerte Nyugat-Virginiát.

Az elnökjelöltségért folyó küzdelemben vezető Barack Obama szinte be sem tette a lábát az államba, a CNN szerint hetek óta egy hétfői kampányrendezvény volt az első, ahol megjelent, de itt is csak annyit mondott: köszöni mindenkinek, aki rá szavaz, bár tudja, hogy sokkal többen szavaznak majd Hillary Clintonra.

Kétkednek Obama erejében

Egy nagy arányú győzelem azt az üzenetet hordozhatja, hogy vannak még tartalékok, nem szállt fel mindenki Obama hajójára - mondta Bill Schneider, a CNN politikai szakértője. Úgy tűnik, tényleg bizakodhat Clinton. A New York Times által idézett felmérés szerint Clintont támogatta az amerikai gazdasági helyzet miatt aggódó, a pénzügyi nehézségek által sújtott nyugat-virginiai szavazók többsége. De elvette Obamától a jól képzettek és a 30 évnél fiatalabbak szavazatainak többségét is.

A CNN azt vetette fel, hogy Clinton győzelme kétségbe vonhatja Obama erejét. A felmérések szerint ugyanis Nyugat-Virginiában a választók 51 százaléka kifejezetten nem örülne volna Obama elnökjelöltségének és alig harmaduk mondta azt, hogy támogatná Obamát az elnökválasztáson.

Obama felé hajlik Clinton stratégája

Clinton helyzetét nehezíti, hogy Obama kedden is begyűjtötte néhány szuperdelegált támogatását (ők a párt vezetői, olyan küldöttek, akik az elnökjelölt-állító gyűlésen szabadon voksolhatnak). Ráadásul Clinton egyik hűséges támogatója, James Carville demokrata stratéga is azt mondta: esélyesebbnek látja Obama jelölését az elnöki posztra, mint Clintonét. "Szívesebben láttam volna más eredményt, de kezdek felé hajlani" - mondta a New York Times szerint Carville, aki 1992-ben részt vett Bill Clinton sikeres elnökválasztási kampányában.

Obama készült a vereségre, hangsúlyosan máshol kampányolt. Elment például Missouriba és Michiganbe, bár már mindkét állam túl van a demokrata előválasztáson (előbbiben egy hajszállal Obama, utóbbiban Clinton nyert), de két olyan államról van szó, ahol a felmérések alapján nem egyértelmű, hogy az elnökválasztáson demokrata vagy republikánus jelöltet támogatnak majd. Obama kedden is elkerülte Nyugat-Virginiát, inkább Washingtonba ment a rendőrök és tűzoltók kollektív szerződéshez való jogának megerősítéséről szóló törvény szavazására. Ráadásul a CNN szerint tudatosan kerülte, hogy kiejtse Hillary Clinton nevét: többnyire csak akkor beszélt róla, ha kifejezetten róla kérdezték.

Még öt

Még öt állam van hátra: Kentucky, Oregon (május 20.), Puerto Rico (június 1.), Montana és Dél-Dakota (június 3.). Kentuckyban Clinton, Oregonban Obama az esélyesebb a CNN szerint.

Obama eddig 1876, Clinton 1703 küldött támogatását szerezte meg a CNN számításai szerint, de a jelöltséghez 2025 támogatóra lenne szükség. Obamának még van matematikai esélye, hogy megszerezze a győzelmet, de valószínűbb, hogy ha Clinton nem bukik nagyot június 3-ig, akkor a demokrata párt augusztusi gyűlése dönt arról, melyikük legyen az elnökjelölt. Ebben az esetben a szuperküldöttek kezében a sorsuk.