Drogos múltjáról mesélt a lengyel kormányfő

Vágólapra másolva!
Részeges villanyszerelőkkel italozott és marihuánát is szívott fiatal korában Donald Tusk. A lengyel miniszterelnök egy hetilapnak mesélt múltjáról, többek közt arról, mennyire abszurdnak tartotta egykori plébánosuk állításait, vagy hogy az apja nadrágszíjjal verte. Tusk ellenzéke szerint csak PR-fogásról van szó.
Vágólapra másolva!

Feltárta életrajzának homályos részleteit Donald Tusk lengyel miniszterelnök, ami némileg felbolygatta a lengyel közvéleményt. A jobboldali liberális Polgári Platform elnöke a Newsweek Polska című közélet hetilapnak nyilatkozva egyebek között elmondta, hogy fiatal korában rendszeresen ivászatokon vett részt és marihuánát szívott.

"Más drogot nem használtam, és ez az ifjúkori kilengés szerencsére nem befolyásolta a későbbi életemet. De nem vagyok büszke rá. Tiszta szívből mondom: minden drog rossz. Szeretném megismételni, amit a gyerekeimnek mondtam: ha bárki kábítószert ajánl neked, utasítsd el, mert minden drog rossz dolog" - mondta Tusk.

"A munkásszállások élete és az a fajta fizikai munka, amelyet végeztem, nem éppen Platón olvasására ösztönzött" - vallott arról az időszakról, amikor a Swietlik nevű cégnél dolgozott. Ez a vállalat kémények és magas épületek festésére szakosodott. A jogász végzettségű Tusk, aki a kommunista időkben a lengyel földalatti ellenzékhez csatlakozott, nem dolgozhatott ugyanis eredeti szakmájában. "A munkásszálláson mellettünk lakó villanyszerelőket soha nem láttam józanul" - mondta egykori környezetéről.

A kormányfő vallomásai ennél is távolabbi időkig nyúltak vissza. Mint elmondta a lapnak, gyerekkorában apja nagyon szigorúan bánt vele, még derékszíjjal is megverte. "Választhattam, hogy a keskenyebb vagy szélesebb szíját veszi elő - így tanultam meg, mit jelent ez a fogalom: választási szabadság" - magyarázta. Apja halálakor ezért bizonyos megkönnyebbülést érzett, ami miatt még ma is szégyenkezik kissé - tette hozzá.

Lengyelországban provokatívnak minősültek azok a kijelentések is, melyeket Tusk a katolikus egyházhoz való korábbi viszonyáról mondott. A gyerekkori hittanórákon a plébános "abszurditásokkal táplált minket" - fogalmazott például a lapnak, megemlítve, hogy egy ízben ezt mondta nekik: aki egy órával a szentáldozás után a padlóra köp, azt azonnal villámcsapás éri. A gyermek Tusk természetesen azonnal kipróbálta ezt. Később nem kötött egyházi esküvőt, amit csak három éve pótolt.

A konzervatív ellenzék PR-trükknek tartja Tusk vallomását. "Azért gyónt nyilvánosan, mert egyre több információ kerül elő a múltjáról" - mondta a korábbi kormánypárt - a jelenlegi fő ellenzéki erő -, a Jog és Igazságosság frakcióvezetője a Dziennik című napilapnak nyilatkozva. A Tusk pártjához tartozó Julia Pitera, a kormány korrupcióellenes megbízottja ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Tusk vallomása "bizalmat teremt".