15 évet kaptak Bush leleplezett merénylői

Vágólapra másolva!
Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték a George W. Bush ellen korábban merényletet tervező három jordániai férfit. Busht akkor akarták meggyilkolni, amikor 2006-ban Ammánba látogatott. A vádlottak mindvégig ártatlannak mondták magukat.
Vágólapra másolva!

Tizenöt évi börtönbüntetésre ítélt szerdán az ammáni állambiztonsági bíróság három jordániai férfit, akik merényletet akartak végrehajtani George Bush amerikai elnök ellen annak 2006. novemberi ammáni látogatása idején - közölték törvényszéki források. A vádlottakat - a 29 éves Nidál Mománit, a 24 éves Szattám Zavahrát és a 28 éves Tarvat Ali Drazt - egy nappal az amerikai elnök ammáni látogatása előtt tartóztatták le.

A három férfira halálbüntetést is kiszabhattak volna, de a bíróság végül eltekintett a legsúlyosabb büntetéstől, és 15 évi szabadságvesztéssel sújtotta őket. Azért kaptak enyhébb büntetést, hogy "vezekeljenek, és javuljanak meg, mivel még fiatalok" - mondta egy neve elhallgatásához ragaszkodó törvényszéki illetékes.

Ítélethirdetéskor a vádlottak térdre borultak, és muzulmán szertartás szerint hálaadó imát mondtak. Védőjük bejelentette, hogy azonnal fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. A tárgyalás során követelte, hogy idézzék meg tanúnak az amerikai elnököt, de kérését elutasították.

A vádlottak mindvégig ártatlannak mondták magukat a 2007 márciusában kezdődött és többször elhalasztott tárgyalás folyamán, és azt állították, hogy eredeti beismerő vallomásukat kényszer hatására tették.