Békülne a német kancellárral Chávez

Vágólapra másolva!
A többször tett sértő megjegyzések után Hugo Chávez venezuelai elnök meglepően békülékenynek mutatkozott Angela Merkel iránt. A német kancellárt nem rengették meg a beszólásairól elhíresült korosodó politikus szavai.
Vágólapra másolva!

Chávez kétszer is kezet nyújtott a kancellárnak pénteken Limában, ahol mindketten az Európai Unió és Latin-Amerika csúcstalálkozóján vesznek részt. Eközben azt is kijelentette, hogy nem akarta megsérteni Merkelt - mondták el német kormányzati tisztségviselők.

Angela Merkelt nem rengették meg Chávez nyilatkozatai, és egy közös fényképen is pózolt a venezuelai elnökkel.

Chávez vasárnap, tőle megszokott, erős szavakkal bírálta az Európai Uniót, I. János Károly spanyol királyt és Angela Merkelt. "Kancellár asszony elmehet a ...." - mondta Chávez némi hatásszünetet tartva, majd hozzátette, "mivel nő, mást inkább nem mondok". "A német jobboldalhoz tartozik, amely Hitlert és a fasizmust támogatta" - jelentette ki. Közvetlenül a csúcstalálkozó előtt ismét támadta Merkelt, mondván "minden hiányzik belőle, beleértve az észt is", és felszólította, hogy viselkedjen felelős politikushoz méltóan, ne "lövöldözzön nyilakat", ha Latin-Amerikába jön.

Az állam- és kormányfők a limai értekezlet első felében a szegénységhez, társadalmi egyenlőtlenséghez kapcsolódó témákat vitatják meg, a második felében pedig inkább gazdasági kérdésekkel, a környezettel és a klímával foglalkoznak.