A palesztin területek védelmére buzdít az al-Kaida

Vágólapra másolva!
A palesztin ügy megoldását nevezte első számú céljának az al-Kaida pénteken közzétett hangfelvételén, amelyben ismét a palesztin állam szabadságáért vívott harcra szólította fel a muszlim világot. A hangfelvételen állítólag Oszama bin Laden beszél - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy pénteken közzétett hangfelvételen a több terrorista akciót elkövető al-Kaida nemzetközi hálózat ismét a palesztin állam szabadságáért vívott harcra szólította fel a muszlim világot - írja a BBC, amely szerint az üzenet állítólag Oszama bin Ladentől származott.

A felvétel eredetiségét egyelőre nem igazolták. Az al-Kaida vezérnek tulajdonított utolsó hangüzenetet még március végén játszotta le az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Az üzenetet Izrael állam megalapításának 60. évfordulója kapcsán töltöttek fel egy, az al-Kaida által gyakran használt honlapra. A brit lap szerint a hanganyagot legutoljára péntek délelőtt frissítették. A felvételen hallható felhívás szerint a palesztin ügy megoldása az al-Kaida első számú célja, épp ezért arra kéri a muszlimokat: egy tenyérnyi területet se adjanak fel Palesztinából.

A terrorszervezet márciusi üzeneteiben - amelyeket szintén bin Ladennek tulajdonítottak - Európát fenyegette büntetéssel a Mohamed-karikatúrák miatt, valamint bírálta az Izraellel folytatott palesztin tárgyalásokat és "szent háborúra" buzdított a Gázai övezet izraeli blokádja ellen és a palesztin területek "felszabadításáért". A két hónapja közétett felvételek eredetiségét akkor az amerikai hírszerzés több tisztségviselője is megerősítette.