Ezrek menekülnek az erőszak elől Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
A külföldi menekültek ellen irányuló, napok óta tartó zavargások során több ezren menekültek el a dél-afrikai Johannesburg külvárosi nyomornegyedeiből. A BBC helyszíni tudósítója szerint a zavargások amiatt törtek ki, mert a helyi lakosság a bevándorlókat tartja első számú felelősnek az országban uralkodó nagyarányú munkanélküliségért, a lakáshiányért és az egyre jobban elharapódzó bűnözésért.
Vágólapra másolva!

A napok óta tomboló erőszak miatt eddig közel hatezer ember menekült el a dél-afrikai Johannesburg külföldi bevándorlók lakta külvárosaiból, a zavargások során pedig legkevesebb 22 ember vesztette életét - közölték hétfőn az országban működő segélyszervezetek. Rachel Cohen, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet munkatársa a BBC-nek azt mondta: a dél-afrikai zavargások elsősorban a menekültek ellen irányultak.

A külvárosi nyomornegyedekből több ezer - főleg Zimbabwéből érkezett - menekült az erőszak elől helyi rendőrőrsökre, templomokba és közösségi épületekbe húzódott. A megtámadott menekültek a hazájukban épp az ellenük elkövetett erőszak és az ott tapasztalható nyomor elől érkeztek Dél-Afrikába. A BBC helyszíni tudósítója szerint a zavargások amiatt törtek ki, mert a helyi lakosság a bevándorlókat tartja első számú felelősnek az országban uralkodó nagyarányú munkanélküliségért, a lakáshiányért és az egyre jobban elharapódzó bűnözésért.

Kezelhetetlenek

A brit lap szerint a hétvégén tomboló erőszak hatására sok zimbabwei - noha hazájában is mostoha körülmények, megaláztatás és bizonytalan politikai, valamint gazdasági helyzet várja - inkább visszatér korábbi otthonába. A BBC szerint a tomboló erőszak brutalitását jellemezte az a fotó, amelyet szinte minden dél-afrikai napilap hétfőn a címoldalon közölt le: a képen egy felgyújtott és még égő menekült férfi látható.

A dél-afrikai rendőrség szóvivője szerint a zavargások nyomán közel kétszáz embert tartóztattak le, akik az első jelentések szerint gyújtogattak, fosztogattak, öltek, és nemi erőszakot is elkövettek. Govindsamy Mariemuthoo ugyanakkor elmondta: a letartóztatások nem az idegengyűlölet, hanem a bűncselekmények elkövetése miatt történtek. Az AP hírügynökség jelentése szerint a johannesburgi zavargások miatt a hatóságok az ország több területéről is kénytelenek voltak rendőri egységeket vezényelni a dél-afrikai városba.

A zavargások súlyosságát jelezte egy metodista templom ellen intézett támadás is. A templom vezetője a helyi SABC rádiónak elmondta: a közel ezer főt befogadó épület ellen intézett támadás annyira súlyos volt, hogy azt még a rendőrség sem tudta megfékezni.

Egy hete tart

A zavargások közel egy hete a Johannesburgtól északra fekvő Alexandra belvárosából indult, és végigsöpört egész Gauteng tartományon. A dél-afrikai elnök, Thabo Mbeki közben megígérte, hogy alapos vizsgálatot rendelt el a zavargások ügyében. Hasonlóképpen reagált Jacob Zuma, a kormányon lévő afrikai nemzeti kongresszus (ANC) vezetője, aki ugyancsak elítélte a menekültek ellen irányuló erőszakot. Egy Pretoriában megtartott konferencián elmondta: Dél-Afrika nem engedheti meg magának az idegengyűlöletből fakadó erőszak elterjedését.

Forrás: EPA
Ezreket üldöztek el

A Human Rights Commission (HRC) nevű emberjogi szervezet szerint ugyanakkor a kormány semmit sem tesz annak érdekében, hogy felszámolja az országban időről időre elharapódzó idegengyűlöletet. A szervezet igazgatója, Tseliso Thipanyane a közszolgálati rádiónak elmondta: a hatóságok és a kormány tehetetlenségét mutatja, hogy nem képesek felszámolni a zavargásokat.

Az emberjogi szervezet szerint a zavargások már az 1990-es években is jelen voltak az országban, és az elmúlt években ismét felszínre törtek. A BBC szerint a dél-afrikai apartheid kormányzat bukása (1994) után sok fekete-afrikai menekült érkezett az országba, mert úgy vélték: a környező államokhoz képest Dél-Afrikában jobb életkörülmények között élhetnek. A hatóságok becslései szerint a menekültek közül csak a szomszédos Zimbabwéből három és fél millióan tartózkodnak jelenleg az országban.