Profin dolgoznak a kínai mentők

Vágólapra másolva!
Professzionális mentést végeznek a kínaiak, csak azt nem szeretik, ha fotóznak a külföldiek - mondta az [origo]-nak Pavelcze László, aki a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési igazgatójaként a földrengés epicentrumától 10 kilométerre osztott segélyt a rászorulóknak. Már 34 ezer fölé emelkedett a kínai földrengés halottainak a száma, és több mint 37 ezer eltűntet tartanak nyilván.
Vágólapra másolva!

"Először azt hittem, hogy az egész világot átverte Kína" - mesélte a kínai landolás utáni első félóra benyomásait az [origo]-nak Pavelcze László. A Baptista Szereteszolgálat vészhelyzetkezelési igazgatója ugyanis eleinte tökéletes állapotú, "New York-i, bangkoki magasságú, típusú" felhőkarcolókat, és hibátlan négysávos autópályákat látott, amelyeken zavartalanul hömpölygött a forgalom. Csengdu városának modern belső részét elhagyva - s közeledve a földrengés sújtotta területekhez - a régebbi épületeken viszont már látszott a pusztítás.

A segélyezést Kína földrengés sújtotta vidékén a helyi vöröskereszt szervezi, tőlük lehet érdeklődni afelől, hogy hol, mit oszthatnak a külföldi segítségnyújtók. Pavelcze végül a maga választotta Tengszu városába is eljutott, amely mindössze 10 kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától. A tízezer lakosból hatezer halott, ezerháromszázat még keresnek, mondta az igazgató, aki hozzátette: a települést teljesen elpusztította a rengés.

Itt kezdték meg a segélyezést a helyiek koordinálásával, akik szabad kezet adtak a magyar baptistáknak: teljesen a maguk választotta módon nyújthattak segítséget azoknak, akiknek akartak. A magukkal vitt ötezer amerikai dollárból gyógyszert, élelmiszert és sátrakat vásároltak. Pavelcze szerint egyértelműen ezekre van a legnagyobb szükség, s mindebből van is bőséggel az országban, csak meg kell tudni vásárolni, s szét kell tudni osztani azokat.

Az igazgatót lenyűgözte az összesen 180 ezer katona, tűzoltó, mentési szakember összehangolt munkája, szerinte világszínvonalú, professzionális munkát végeznek. "Ha egyszer egy ház romjai közé kerülök, azt akarom, hogy ilyen színvonalon mentsenek ki" - fogalmazott Pavelcze. Csak azt nem szeretik ha a halottakat, vagy bármi mást fotóznak, videóznak a külföldiek. Ennek mellőzésére őket is megkérték a helyiek, s ezt be is tartották a magyarok.

Hivatalosan 34 ezer halott

Folyamatosan növekszik a halottak névsora, immár meghaladja a 34 ezret az egy héttel ezelőtti földrengés áldozatainak száma - jelentette be hétfőn a legfrissebb hivatalos veszteségmérleget egy kínai kormányszóvivő. A már megerősített halálos áldozatok száma az érintett délnyugati területeken 34 073. A BBC szerint a hatóságok azonban attól tartanak, hogy a halottak végleges száma a 71 ezret is meghaladhatja, mivel 37 ezer embert változatlanul nem találnak. Igaz, hétfőre virradóra is kimentettek két nőt a romok alól.

Közel 9,6 milliárd dollárra (mintegy 1500 milliárd forintra) becsüli Kína a múlt heti földrengés okozta közvetlen gazdasági károk összegét Szecsuan tartományban. Egy jelentés szerint, amelyet Hszi Kuo-hua informatika-ipari miniszterhelyettes közölt hétfőn, a természeti katasztrófa 14 207 vállalkozásra mért csapást. A bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó 2007-es becslések alapján a közvetlen veszteségek elérik a kínai GDP mintegy 0,27 százalékát, Szecsuan tartomány GDP-jének pedig a 6,38 százalékát.

Magyar idő szerint hétfő reggel háromperces néma csenddel emlékeztek meg Kínában a pusztító földrengés áldozatairól. Pontosan egy héttel a katasztrófa után, helyi idő szerint 14 óra 28 perckor (közép-európai idő szerint 8 óra 28-kor) megállt az élet Kínában, majd országszerte megszólaltak a szirénák, az autódudák és a vonatkürtök a több tízezer áldozat emlékére.

A kínai kormány bejelentette, hogy beengedi az országba azokat a külföldi orvoscsoportokat, amelyek részt vennének a földrengés utáni mentési munkálatokban. Tekintettel a mentések során felmerülő szükségletekre a kínai vöröskereszt engedélyezni fogja bármilyen külföldi orvoscsoportnak, hogy segédkezzen a mentésben - jelentette be Csin Kang külügyi szóvivő a minisztérium honlapján.