75 ezer rajongója előtt szónokolt Obama

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb tömeg előtt szónokolt Barack Obama. Az afro-amerikai szenátor egyre inkább a Demokrata Párt egyértelmű jelöltjeként fogalmazza meg üzenetét: elsősorban már nem pártbeli vetélytársa, Hillary Clinton, hanem a republikánus jelölt, John McCain ellen érvel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért harcoló Barack Obama minden korábbinál nagyobb, 75 ezres tömeg előtt tartott beszédet vasárnap az Oregon szövetségi állambeli Portlandban. Oregonban - ahol Kentucky állam mellett kedden tartanak előválasztási fordulót - Obama azzal támadta McCaint, hogy érdekcsoportok lobbistái a vezető tanácsadói és azt mondta, az arizonai szenátor George Bush elnök népszerűtlen gazdaságpolitikájának folytatását jelentené.

Kentuckyban a felmérések szerint Clinton van előnyben, Oregonban viszont Obama győzelme várható. A volt first lady az előbbi államban arra sürgette híveit, hogy menjenek el nagy számban szavazni, Obama pedig Oregonban szinte már múlt időben beszélt riválisáról.

"Mindeddig nagyon erős aspiráns volt. Okos, kitartó és határozott, olyan keményen dolgozott, ahogy csak tudott (...) rendkívüli kampányt folytatott" - mondta Obama Clintonról, aki az utóbbi napokban tartózkodott a riválisával szembeni éles támadásoktól.

Obama behozhatatlan előnnyel vezeti a versenyt a nyári jelöltállító konvención szavazó elkötelezett delegátusok számában, neki 1612, Clintonnak 1443 szavazata van. Az el nem kötelezett, vagyis saját belátásuk szerint döntő úgynevezett szuperdelegátusok közül is többet (292) gyűjtött össze, mint vetélytársa (274). Az összesített, becsült állás így 1904-1717 az afro-amerikai szenátor javára.

A jelöltséghez 2025 delegátus támogatására lesz szükség. A keddi fordulók után már csak három megmérettetés marad a június 3-án záruló előválasztási szezonban: Puerto Rico, Montana és Dél-Dakota.

Miközben a két demokrata párti aspiráns jelentős pénzügyi támogatói háttérbeszélgetéseket kezdtek arról, hogy június 3. után egyesítik erejüket, ismét találgatások láttak napvilágot a lehetséges alelnökjelöltekről. Mario Cuomo, New York egykori demokrata párti kormányzója az Obama-Clinton párosítás előnyeit ecsetelte, a republikánus oldalon pedig Mike Huckabee neve merült fel. A volt arkansas-i kormányzó az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: senkivel sem szeretne jobban együtt indulni, mint McCainnel, de csak a szenátor tudja, kit szeretne társának.