A nyolcadik napon is találtak túlélőt Kínában

Vágólapra másolva!
Több mint egy héttel a földrengés után is mentettek ki túlélőt a romok alól Kínában. A hivatalos összesítés szerint több mint 32 ezer áldozata van a katasztrófának, de a hatóságok attól tartanak, hogy végül a 71 ezret is meghaladhatja a halottak száma. Az utórengéstől tartva ezrek töltötték az éjszakát a szabad ég alatt.
Vágólapra másolva!

Élve emeltek ki a romok alól a mentőalakulatok egy férfit kedd reggel a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban, mintegy 179 órával a térségben pusztító földrengés után - jelentette az Új Kína hírügynökség. A beszámoló szerint a 31 éves férfit egy összedőlt erőmű törmeléke alól emelték ki. Állapotáról, esetleges sérüléseinek súlyosságáról nem közöltek semmit.

A múlt heti kínai földrengésnek a hivatalos adatok szerint egyedül Szecsuán tartományban több mint 32 ezer halottja volt, az eltűntekkel együtt azonban az emberveszteség több mint 71 ezerre tehető - közölte hétfőn a helyi kormányzat.

A keddre virradó éjszakát is ezrek töltötték Vencsuan körzetében a szabad ég alatt, miután a tartományi kormány hétfőn este internetes honlapján közölte: újabb, a Richter-skála szerinti 6-7-es erősségű földrengés várható a térségben. A portál a kínai nemzeti földrengéskutató intézet előrejelzésére hivatkozott, ugyanakkor ez utóbbi honlapján semmilyen riasztást nem tettek közzé. A pánik akkor vált teljessé, amikor a hírt az állami televízió is bemondta és a helyi rendőrség is azt tanácsolta a lakosságnak, hogy hagyják el házaikat.

Hétfőn, pontosan egy héttel a pusztító földrengés után háromperces néma csönndel emlékeztek meg az áldozatokról Kínában. Megállt az élet, majd országszerte megszólaltak a szirénák, az autódudák és a vonatkürtök a több tízezer áldozat emlékére.

A természeti katasztrófa által okozott gazdasági károk összegét a hatóságok 9,6 milliárd dollárra (mintegy 1500 milliárd forintra) becsülik Szecsuán tartományban. Egy jelentés szerint, amelyet Hszi Kuo-hua informatika-ipari miniszterhelyettes közölt hétfőn, a természeti katasztrófa 14 207 vállalkozásra mért csapást.